Ondanks energieplafond nog veel energiearmoede in Limburg

Limburgse huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld 310 euro kwijt aan energie, inclusief overheidssteun. © iStock
Het energieplafond gaat veel mensen helpen de energierekening te kunnen betalen, maar tegelijkertijd zal er bij 26 procent van de Limburgse huishoudens sprake blijven van energiearmoede. Dat betekent dat zij meer dan tien procent van hun inkomen aan energie moeten betalen.
Onder de allerlaagste inkomens ligt dat zelfs op 42 procent van de huishoudens in Limburg. Dat blijkt uit een doorrekening van onderzoeksbureau ABF Research.

310 euro

Volgens de onderzoekers is het kabinet volgend jaar landelijk 18,4 miljard euro kwijt aan de energiesteun voor huishoudens. Daarvan komt 1,3 miljard terecht in Limburg. Gemiddeld zijn de Limburgse huishoudens volgend jaar 310 euro kwijt aan energie, inclusief overheidssteun. Was er geen energieplafond ingevoerd, dan zou een Limburgs huishouden gemiddeld 540 euro per maand moeten gaan betalen. De maatregel levert een huishouden in Limburg gemiddeld dus 230 euro per maand op.
Het energieplafond houdt in dat een huishouden vanaf 1 januari 2023 voor een kuub gas 1,45 euro betaalt tot een verbruik van 1200 kuub. Daarboven gaat de marktprijs betaald worden. Voor stroom betalen we in het nieuwe jaar 40 eurocent per Kilowattuur tot een verbruik van 2900 KWh. Daarboven geldt ook voor stroom de marktprijs.

Laagste inkomens

"Als je naar Limburg kijkt, zie je dat de meeste van de 1,3 miljard aan steun terechtkomt bij de hogere inkomens", zegt onderzoeker Tom Kleinepier. "Zo'n 822 miljoen aan steun gaat naar de inkomens vanaf 53.300 euro per jaar. Dat is 62 procent. Terwijl 18 procent naar de allerlaagste inkomens gaat (tot 28.300 euro red.). Als de bedoeling is om vooral de mensen te helpen die echt in de problemen komen, is dat misschien niet helemaal de gelukt."
Dat komt omdat dit een algemene maatregel is en geen inkomensafhankelijke steun. Volgens het kabinet zou dat op korte termijn te ingewikkeld zijn voor instanties als het UWV en de Belastingdienst.

Ander plafond

"Maar je had ook andere algemene keuzes kunnen maken in het energieplafond", zegt Kleinepier. "Door andere bedragen en plafonds te hanteren. Als je bijvoorbeeld gas per kuub op 1,25 euro zou vaststellen tot een gebruik van 800 kuub gas dan zijn de lagere inkomens daar relatief meer mee geholpen. Want lagere inkomens gebruiken doorgaans ook minder energie en blijven vaker binnen die 800 kuub en zouden dan dus 1,25 betalen in plaats van 1,45 nu. Hogere inkomens verbruiken vaak meer en worden dan minder gesteund want boven de 800 kuub betalen ze gewoon de marktprijs."

Meer stookkosten

In vergelijking met het landelijk gemiddelde betalen Limburgse huishoudens overigens meer aan gas en stroom. Waar Limburgers volgend jaar, met plafond, gemiddeld dus 310 euro kwijt zijn aan de energierekening, ligt dat landelijk gemiddeld op 280 euro. "In Limburg wordt wat meer gestookt", zegt onderzoeker Kleinepier. "Je hebt er meer ruimere huizen en ook de vergrijzing speelt mee, gemiddeld meer oudere mensen en die zetten de kachel vaak wat hoger."