Zo gaan de Limburgse ziekenhuizen om met de energiecrisis

Het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen laat weten 'zeer goed' geïsoleerd te zijn. © ANP
Ook veel ziekenhuizen merken dat de energieprijzen fors zijn gestegen. Daarom zijn op sommige locaties al maatregelen genomen om het energieverbruik zoveel mogelijk te drukken.
Dat blijkt uit een rondgang van L1 bij verschillende Limburgse ziekenhuizen.

Zuyderland

De Zuyderland-ziekenhuizen, met locaties in Heerlen en Sittard-Geleen, hebben onlangs nog enkele energiebesparende maatregelen genomen. Zo worden bepaalde ruimtes gedurende de dag minder verwarmd en wordt er kritischer gekeken naar het verbruik van gas en licht. Ook is er een extra energiebesparingsprogramma gestart om personeel bewuster te maken in het kader van energieverbruik.
Daarnaast heeft het ziekenhuis eerder al laten weten dat de gebouwen 'zeer degelijk' geïsoleerd zijn en wordt er gebruik gemaakt van LED-verlichting. Ook wordt de komende jaren nog volop ingezet op zonnepanelen.

MUMC+

Het Universitair Medisch Centrum in Maastricht heeft alle energie voor 2022 vorig jaar zijn ingekocht, ruim voor de start van de oorlog in Oekraïne en het begin van de stijgende energieprijzen. "Voor 2023 hadden wij ongeveer de helft van ons verwachte energiegebruik al ingekocht voordat de oorlog in Oekraïne begon. Voor het andere deel moeten we de energie gaan inkopen voor de huidige prijzen. Kortom: in 2023 gaan de gestegen energieprijzen het MUMC+ raken", zegt een woordvoerder. "Daarom analyseren wij nu hoe groot deze consequenties zullen zijn en onderzoeken hoe we hiermee het beste om kunnen gaan. Ook bereiden we besparingsmogelijkheden voor. Hierin nemen we het belang van onze patiënten natuurlijk zorgvuldig mee."

VieCuri

De VieCuri-ziekenhuizen, met locaties in Venlo en Venray, hebben nog geen concrete maatregelen genomen. Een woordvoerder laat weten dat daar nog naar gekeken wordt: "We maken een onderscheid tussen maatregelen op de korte, middellange en lange termijn. We zitten nu in de onderzoeksfase om uit te zoeken wat haalbaar is, op welke termijn, wat het oplevert en bijvoorbeeld wat het kost." In ieder geval moeten de energiebesparende maatregelen zich focussen op techniek, bouw, HR, gedrag en communicatie.