Woningcorporaties starten campagne: 'Schrijf je nu al in'

De campagne maakt zestigplussers bewust van een tijdige inschrijving voor een levensbestendige huurwoning. © iStock
Verschillende woningcorporaties in Limburg starten een campagne om zestigplussers bewust te maken van een tijdige inschrijving voor een levensloopbestendige huurwoning.
Alle huurders van 60 jaar en ouder die in een huis wonen dat niet ingericht is om een leven lang te blijven wonen, krijgen een brief. Daarnaast loopt de campagne op Facebook. Dat laten de woningcorporaties, verenigd in Thuis in Limburg, weten.

Inschrijfduur

De woningcorporaties merken dagelijks dat mensen niet bekend zijn met de inschrijfprocedure voor woningzoekenden en de lange inschrijfduur als zij willen verhuizen naar een kleinere of meer passende woning. Die inschrijfduur is gemiddeld bijna vijf jaar. "In hele populaire buurten of complexen loopt dat vaak nog verder op", verklaart Michel Brauns van woningcorporatie Wonen Zuid.

Minder mobiel

"Het liefst zien we dat mensen zich preventief inschrijven bij Thuis in Limburg, maar dat ze ook de stap maken om te verhuizen naar een geschikte, levensloopbestendige woning op het moment dat ze nog mobiel zijn. Want als je in één keer minder mobiel bent en afhankelijk wordt van bijvoorbeeld een rollator, rolstoel of nog erger, dan wordt het verhuizen een stuk lastiger", zegt Brauns.

Inschrijven

Hij snapt dat veel mensen nog niet bezig zijn met het zoeken naar een andere woning. Toch benadrukt hij dat het van belang is om je nu al in te schrijven. "Inschrijven bij Thuis in Limburg is gratis en je bent niet verplicht om te reageren op een woning. De meeste kans op een woning maak je nog altijd door inschrijfduur op te bouwen en dat doe je heel simpel door je vandaag nog in te schrijven."