Egelpopulatie gaat ook in Limburg achteruit

Stockfoto © iStock
Het gaat niet goed met de egel in Nederland. Het diertje wordt sinds de jaren negentig nog maar half zo vaak gezien Ook bij Egelopvang Stein zien de vrijwilligers dat het niet goed gaat.
De egelopvang krijgt regelmatig telefoontjes van bezorgde mensen die een egel in de problemen aangetroffen hebben. De egels komen dan in de opvang terecht waar ze verzorgd worden tot ze weer terug de natuur in kunnen.

Hoekjes in de tuin

Volgens Myrthe van Braam kunnen mensen die een tuin hebben de beestjes helpen. Zo houden egels van rommelige hoekjes waar ze zich in kunnen verstoppen en is het ook belangrijk dat ze überhaupt de tuin in en uit kunnen.

Niet te veel

Hoewel mensen de egels graag voer geven zijn er wel een aantal dingen waar ze op moeten letten. Zo hoeft er niet meer dan 100 gram kattenbrokjes neergezet te worden want een te dikke egel kan zich moeilijker oprollen en is daardoor kwetsbaar. Ook melk moet vermeden worden.

Vrijwilligerstekort

Denise Rouschop die de egelopvang in 2017 stichtte, vindt dat de beestjes een belangrijke rol in de natuur hebben. Ze eten bijvoorbeeld insecten en kadavers op. Voor ze zorgen doet ze dan ook met alle plezier.
Het enige probleem is het gebrek aan vrijwilligers. In de zomer wanneer het warm en droog is kan de opvang niet genoeg egels verzorgen. Ze roept dan ook iedereen die graag zou willen op om een handje te komen helpen.