L1mburg Centraal: Plaquette voor held mijnramp Marcinelle

Heerlenaar Jan Stroom stierf een heldendood bij mijnramp Marcinelle. © L1
Een plaquette voor Heerlense held van mijnramp Marcinelle, een forse stijging verwacht van het aantal kankerpatiënten. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.

Plaquette voor Heerlense held van mijnramp Marcinelle

In 1956 vond een van de grootste mijnrampen van Europa plaats. In het Waalse Marcinelle stierven 262 mijnwerkers diep onder de grond door een verwoestende brand in de mijnschacht. Bij de ramp kwam ook een Limburger om het leven, Jan Stroom uit Heerlen. Hij was een van de redders die de slachtoffers weer naar boven probeerde te brengen. Stroom overleed tijdens het reddingswerk. Volgens de Belgen is de Heerlenaar een held. Hij werd dinsdag - 66 jaar na zijn dood - geëerd met een plaquette bij de voormalige mijn in Charleroi.

Ook Limburgse groente uit blik of glas wordt duurder

Door de stijgende gasprijzen blijven de producten als maar duurder worden. Ook de houdbare producten. Conservenfabriek Hak kondigde maandag aan om een aantal weken te stoppen met de productie. Limburgse fabrikanten nemen andere maatregelen, die helaas ook weer voelbaar zijn in de portemonnee. Een ingemaakte pot kan zomaar 25 procent duurder worden.

Dag twee van de rechtszaak over doodgeschoten agent Spa

Dinsdag was dag twee van de rechtszaak tegen Yvo T. uit Schinnen. Maandag gaf hij toe dat hij vier jaar geleden een Belgische agent dood schoot. Dat gebeurde in Spa tijdens het Formule 1-weekend. Het exacte moment wist hij zich niet meer te herinneren, maar wel dat hij een wapen droeg, ruzie kreeg in een kroeg en in een taxi stapte. Toen die taxi werd aangehouden door de politie, volgden de fatale schoten.

Forse stijging verwacht van aantal kankerpatiënten

Het aantal patiënten met kanker in Nederland neemt de komende tien jaar sterk toe. Waar nu nog ongeveer 800.000 mensen kanker hebben of hebben gehad, zijn dat er in 2032 naar verwachting 1,4 miljoen. Dat komt naar voren uit een trendonderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland, het IKNL. In de uitzending spreken we met Bernd Kremer, medisch directeur van het oncologiecentrum aan het academisch ziekenhuis in Maastricht.

Ontbijthulp voor kinderen in Roermond

Dinsdagochtend was het Nationale Burgemeestersontbijt in het stadhuis in Roermond. Groep 8 van basisschool Leeve uit Roermond nuttigde een ontbijt met de burgemeester, om het belang van een gezond ontbijt te benadrukken. Kunnen ouders een gezond ontbijt tegenwoordig nog wel betalen?

Net even iets extra's voor je huisdier

Het is dierendag, een dag waarop veel mensen hun huisdier extra in het zonnetje zetten. Wat extra brokjes, een extra speeltje, of een extra lange wandeling. Maar sommigen gaan nog een stapje verder, zoals Joanna uit Melick.

Ivo Verhorstert klaar voor WK judo

Het judo in Limburg zit in de lift. Jarenlang was Juul Franssen de enige in het Nederlands team, maar nu zitten er verschillende Limburgers in de nationale jeugdselecties en is Ivo Verhorstert toegevoegd aan de WK-ploeg. De jonge Venlonaar is de verrassing en de benjamin in het ervaren Nederlands judoteam.