Kankergevallen nemen flink toe, maar er is iets aan te doen

Het aantal kankerpatiënten neemt de komende jaren toe. © iStock
Het aantal mensen met kanker neemt de komende jaren flink toe. In 2019 kregen ruim 118.000 Nederlanders de diagnose. In 2032 zijn er dat er jaarlijks waarschijnlijk 156.000, zo voorspelt het Integraal Kankercentrum Nederland.
Vergrijzing is een van de redenen van de toename. Limburg is de provincie met de meeste vergrijzing. Het ligt voor de hand dat het aantal kankergevallen hier toeneemt.

Verkeerde levensstijl

Naast vergrijzing is een ongezonde levensstijl een aanjager van kanker. Volgens oncoloog Bernd Kremer van het academisch ziekenhuis in Maastricht is daar iets aan te doen. "De toename van het aantal kankerdiagnoses gaan we de komende tien jaar niet ombuigen", zei hij in L1mburg Centraal. "In de toekomst kan dat hopelijk wel, door bijvoorbeeld initiatieven zoals de gezonde basisschool. Zo leren kinderen gezond te eten en te drinken. Zo proberen we kanker terug te dringen."
Kremer wilde niet zeggen dat mensen als monniken moeten leven. "Ik heb niks tegen leven. Maar een beetje balans houden, kan voorkomen dat je kanker krijgt."