Plaquette voor Limburgse held van Belgische mijnramp

Heerlenaar Jan Stroom stierf een heldendood bij mijnramp Marcinelle © L1
Het is een van de grootste mijnrampen in de Europese geschiedenis: die in het Waalse Marcinelle in augustus 1956. Bij de ramp kwamen 262 mijnwerkers om het leven, waaronder de Limburger Jan Stroom.
De Heerlenaar Stroom was als opzichter naar de mijn gesneld toen er brand werd gemeld in de mijnschacht. Ondanks het gevaar ging hij naar beneden in een poging om vastzittende mijnwerkers te redden. Hij moest die daad met de dood bekopen.

Meerdere onderscheidingen

Volgens de Belgen is hij een held. Postuum kreeg Stroom al de Leopoldsorde uitgereikt. Dit is de hoogste onderscheiding van het land. Ook van andere Europese landen die mijnwerkers verloren, kreeg hij oorkondes en medailles. Maar officiële erkenning vanuit eigen land kreeg hij nauwelijks. Tot nu.

Plaquette

Dinsdagmiddag werd een plaquette onthuld bij de voormalige mijn in Marcinelle. De plek is tegenwoordig een museum, waar uitgebreid wordt stilgestaan bij de ramp. Foto’s van alle overleden mijnwerkers hangen in een speciale herinneringsruimte, waar ook doorlopend hun namen worden omgeroepen via een speaker. De 262 mijnwerkers kwamen uit 12 landen. Het merendeel was Belg en Italiaans. Maar er waren ook Polen, Duitsers, een Oekraïner en dus één Nederlander in de mijn op de dag van de brand.

Meer eer

Toen de Nederlandse ambassadeur in Brussel een half jaar geleden het verhaal van Jan Stroom hoorde, vond die dat Stroom meer eer verdiende. De ambassade nam contact op met de nabestaanden en zo ontstond het idee voor de plaquette. Op de geboortedag van Jan Stroom, 4 oktober, is nu de plaquette onthuld.

Erkenning

Zoon Frans Stroom, die toevalligerwijs ook zijn verjaardag viert op deze dag, is blij met de erkenning voor zijn vader: “Iedereen kan hier nu zien wat hij gedaan heeft. Het is spannend vandaag voor mij. Voordat we hierheen kwamen, heb ik alle spulletjes die ik nog van hem heb bekeken. Ik ben heel blij dat ik die nog heb. Dat is me meer waard dan wat dan ook. Ik had een hele speciale band met hem. Misschien wel omdat we op dezelfde dag jarig waren.”

7 maanden

Het lichaam van Jan Stroom werd pas zeven maanden na de ramp geborgen en boven de aarde gebracht. Pas toen kon de familie hem begraven in Heerlen, waar nog altijd zijn graf is.