Gruwelmoord Bergen: verdediging krijgt verhoren

Het lichaam van Thomas Schwarz werd in november 2019 gevonden in zijn woning in Bergen. © SK-Media
De verdediging in de Bergense incassomoord van november 2019, krijgt de beschikking over alle Nederlandse audiovisuele politieverhoren in die zaak. Ook krijgen de advocaten de aantekeningen van de FBI over het verhoor van een van de Amerikaanse verdachten.
William Lyle J. (35) - een voormalige hulpsheriff in de Amerikaanse staat Mississippi - wordt samen met landgenoten Justin C. (51) en Jacob M. (39) verdacht van het doden van Thomas Schwarz. Op 26 november 2019 kwam de Duitse bioboer Schwarz op gruwelijke wijze om het leven in zijn woning aan de Roefsstraat in Bergen. Hij was vastgebonden, gemarteld en zijn keel was doorgesneden. Slachtoffer Schwarz had een financieel conflict met de Zwitserse zakenman Lukas F. (52). Die zou nog zo'n 400.000 euro van Schwarz moeten krijgen.

Dna-onderzoek

Volgens de rechtbank hebben de verdachten 'de schriftelijke uitwerking van hun verhoren op diverse punten betwist'. Want aan wie kan de moord worden gelinkt? William zou de chauffeur zijn geweest en Jacob en Justin blijven naar elkaar wijzen. Volgens raadsvrouw Nienke Bloebaum (Jacob) is haar cliënt niet in de woning van Thomas Schwarz geweest. Er is namelijk geen dna-spoor van Jacob in het huis aangetroffen. Een dna-deskundige zal hier nader onderzoek naar doen.

Verhoor FBI

Verder krijgt de verdediging de handgeschreven notities van het FBI-verhoor van William. Bij het verhoor van die oud-hulpsheriff in de Verenigde Staten zijn namelijk geen audio-opnames gemaakt. Daarnaast worden er zowel in Amerika als in Zwitserland nog getuigen - waaronder (ex-)partners van verdachten - gehoord.

Vluchtroute

De Amerikanen zouden nadat ze de 'klus' hadden geklaard in een huurauto vanuit Bergen naar het Duitse Frankfurt zijn gevlucht. Door middel van telefoongegevens van William, Justin en Jacob kan achterhaald worden welke route het trio heeft afgelegd. Dat laatste zal ook worden toegevoegd aan het einddossier.

In de cel

Jacob en Justin zitten nog vast. De voormalige hulpsheriff William en de Zwitserse zakenman Lukas zijn in een eerder stadium op vrije voeten gesteld. Wanneer de zaak inhoudelijk behandeld gaat worden, is voorlopig niet bekend.