Zaak doodgeschoten agent in Spa: uniek kijkje in onderzoek

Verdachte Yvo T. uit Schinnen © L1
Op de tweede dag van het strafproces tegen Yvo T. uit Schinnen werd een uniek kijkje gegeven in het onderzoek van de Belgische politie.
De 40-jarige Yvo T. wordt ervan verdacht in de nacht van 25 op 26 augustus 2018 in Spa de Belgische politieagent Amaury Delrez (37) met meerdere schoten om het leven te hebben gebracht.

Details

Op de tweede dag van het proces, dat nog meerdere dagen telt, kwam Yvo nauwelijks aan het woord. Het ging vooral om het onderzoek van de Belgische recherche en dat werd gedetailleerd beschreven. In het Belgische rechtssysteem is dat een normale procedure, omdat een volksjury zal moeten oordelen over de schuld of onschuld van de verdachte. Omdat deze twaalf juryleden vooraf geen inzage krijgen in het dossier, wordt het hele onderzoek in de rechtszaal nog eens dunnetjes overgedaan. Zo kregen de belangstellenden een uniek kijkje in het onderzoek na 25 augustus 2018.

De kroeg in

Yvo bezocht dat augustusweekend de Formule 1 en was met zijn broer en een vriend op stap in het Belgische plaatsje. Nadat ze ruzie hadden gekregen in een kroeg, werd het drietal even later in een taxi aangehouden door twee agenten. Daarbij werd direct geschoten en Amaury Delrez overleed ter plekke.

Reconstructie

Er werden onder andere beelden getoond van de kroeg in Spa waar het drietal op stap was. Ook was een uitgebreide reconstructie te zien vanaf de ruzie in de kroeg tot het moment dat de Schinnenaar een halve dag later werd aangehouden in een vakantiepark. Even daarvoor was hij wakker geworden in de struiken. Hij liep naar een vakantiepark en belde met een gsm van een voorbijganger zijn vriendin. "Ik ben geraakt en moet worden opgehaald," zei Yvo in dat gesprek. Later belde hij ook zijn moeder met de vraag of zijn vader hem kon ophalen.

Gsm verbrand

Zijn vader is uiteindelijk naar het Belgische Theux gereden, waar Yvo nog steeds in het park rondhing. Op foto's was te zien dat hij versuft was. Zijn eigen gsm had hij al verbrand in een vuurkorf. Bewoners van het park zagen dat en omdat Yvo ook gewond was, kregen de bewoners argwaan, zeker toen ze hoorden van het dodelijke incident eerder. De beheerder belde de politie, die Yvo even later aanhield, net voordat zijn vader hem zou ophalen. Er werd in de omgeving nog gezocht naar een wapen, maar dat die was onvindbaar.

Verhoren

Ook de verhoren van de verdachte en zijn vrienden en familie kwamen woensdag aan de orde en werden uitgebreid besproken. Yvo verbleef na zijn aanhouding nog een dag ter observatie in het ziekenhuis. Zijn broer en vriend werden later opgepakt en werden aanvankelijk ook als verdachte gezien.
Gaandeweg het onderzoek kwam de recherche erachter dat het tweetal er weliswaar bij was, maar niet schuldig was. Ze gelden niet meer als verdachte, maar zullen later in het strafproces wel als getuige worden gehoord. Ook de ouders van Yvo en zijn toenmalige vriendin worden nog ondervraagd. Een oordeel van de jury volgt op zijn vroegst op vrijdag. Yvo T. wordt poging tot doodslag ten laste gelegd.