Sporthal Kerkrade niet langer crisisnoodopvang locatie

Het tijdelijke azc in sporthal Rolduc verdwijnt © iStock
Sporthal Rolduc in Kerkrade is per direct geen crisisnoodopvanglocatie meer. In totaal heeft de sporthal zo'n 600 vluchtelingen en 80 asielzoekers uit aanmeldcentrum Ter Apel kunnen opvangen.
Per 1 oktober is de noodopvang locatie gesloten en wordt de sporthal weer ingezet voor de sportverenigingen en het onderwijs.

Dagbesteding

De vluchtelingen verbleven steeds enkele dagen in de noodopvanglocatie en werden van daaruit begeleid naar een tijdelijke woonruimte in de regio. De locatie is geheel september als azc gebruikt. Bewoners hadden er een dagprogramma met taallessen, werkzaamheden, sportactiviteiten en bezoeken aan attracties.

'Waardevolle taak'

Volgens de gemeente is het verblijf van de vluchtelingen uit Oekraïne en asielzoekers uit Ter Apel is goed verlopen. Dat zegt ook wethouder John Roeland: “De mensen kwamen tot rust en voelden zich veilig en welkom in onze noodopvang. Op onze organisatie legde het een grote druk, maar het was een waardevolle taak om uit te voeren. We zijn alle betrokken medewerkers enorm dankbaar voor hun inzet in deze periode.”

'azc nee'

Toch leidde de noodopvang locatie voor commotie binnen de gemeente. Zo werd de sporthal begin september beklad met teksten als 'Eigen volk eerst' en 'azc nee'.