Aanbesteding jeugdzorg Zuid-Limburg moet over

Archieffoto © Istock
Jeugdzorgaanbieder Gezin in Beweging (GiB) uit Cadier en Keer wint het kort geding dat ze tegen de gemeente Maastricht had aangespannen. De rechter oordeelde dinsdag dat de aanbesteding in strijd is met de jeugdwet, en dus opnieuw moet.
De gemeente Maastricht deed de aanbesteding namens 16 gemeenten in Zuid-Limburg. Met de aanbesteding wilden de gemeenten de jeugdzorg drastisch veranderen vanaf 2023. Daar zet de rechter nu een streep door.

Uitsluiting

Oprichters Marjon Heemskerk en Suzan Jacobs van GiB zijn blij en trots. "We denken dat deze uitspraak goed is voor iedereen. Het is goed om te voorkomen dat er onder te grote tijdsdruk een te grote transformatie wordt doorgemaakt. We zijn blij voor onze cliënten en hun ouders. We willen vooral de jeugdzorg verbeteren. We zijn trots dat we als kleine zorgaanbieder het verschil kunnen maken."

Uitgesloten

Heemskerk en Jacobs spanden het kort geding aan omdat ze zijn uitgesloten van deelname aan de aanbesteding. GiB biedt ambulante jeugdzorg. Dat is zorg waarbij het kind, met of zonder begeleiding, naar een zorgaanbieder toe gaat.

Tweede geding

In een tweede korte geding dat jeugdzorgaanbieders KL-IK, Stichting Bibi huis en Stichting Autismehulp Zuid-Limburg hadden aangespannen gaf de rechter de gemeente gelijk. Dit onderdeel van de omvangrijke aanbesteding ging over kinderen die niet meer thuis wonen.
Wethouder Alex Meij van Maastricht laat per brief aan de gemeenteraad weten "de gevolgen van het vonnis nader in kaart te brengen om op de korte termijn alsnog de opdracht voor ambulante behandeling te gunnen."