Kerstversiering loopt in de papieren vanwege energieprijzen

Het kersthuis in Swalmen, zonder en met kerstversiering © L1
Wie gewend is om in december het hele huis vol met lampjes te hangen, kan wel eens bedrogen uitkomen door de gestegen energieprijzen. De rekening voor de kerstverlichting kan al snel tientallen euro's in de maand duurder worden dit jaar.
De kerstshows bij grote tuincentra zijn sinds deze week weer open. Het energieverbruik is daar ook een terugkerend thema. "Het is denk ik de meest gestelde vraag hier bij de verlichtingsafdeling", zegt Han Daniëls van tuincentrum Daniëls in Vlodrop tussen veelal shoppende Duitsers die maandag een vrije dag hebben.

Kerstman van Zjwame

De energieprijzen houden de gemoederen bezig. De meeste mensen hebben maar één kerstboom die pas na Sinterklaas wordt opgezet. Dan zijn de extra kosten nog te overzien. Dat wordt anders als je huis van onder tot boven in het teken staat van Kerstmis. Bruno van Brunschot, die ook wel bekendstaat als de Kerstman van Zjwame, weet er alles van.

Lichtjeszee

Bruno en zijn vrouw Riny beginnen standaard op 1 september met het versieren van hun huis. Dit jaar is daar niets aan veranderd. De lichtjeszee in hun huiskamer is alweer helemaal compleet. Er staan meerdere kerstbomen in de huiskamer, een exemplaar op de slaap- en logeerkamer en in de bar aan de achterkant van het huis. Buiten komen er nog exemplaren bij deze maand.

Vast contract

"Het Swalmer Kersthuis blijft gewoon. Ik laat me dat niet door de neus boren. Door niets!", zegt Bruno resoluut. Toch beseft hij dat hij geluk heeft dat anderen niet per se hebben. Hij heeft namelijk voor de energiecrisis begon zijn energiecontract verlengd met vijf jaar.

Vervangen?

Wie dat geluk niet heeft doet er goed aan eens te checken hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van de kerstlampjes op zolder. Daniëls: "De nieuwste ledverlichting, maar ook de transformators aan die lampen zijn vele malen energiezuiniger. Vaak loont het daarom om nieuwe aan te schaffen en zo euro's te besparen", legt Bruno uit.