Doorbraak in moordproces Yvo T.: geheugen is terug

Verdachte Yvo T. tijdens rechtszaak. Hij wil niet herkenbaar in beeld worden gebracht. © L1
Yvo T., die verdacht wordt van het doodschieten van een Belgische agent, blijkt zich veel details van het fatale incident in Spa toch te kunnen herinneren. Dat bleek op de eerste dag van het proces tegen de 40-jarige man uit Schinnen. Alleen zegt Yvo niet meer te weten of hij ook daadwerkelijk heeft geschoten.
Het proces vindt plaats in de rechtbank van Tongeren in Belgisch-Limburg. Waar de verdachte tot nu toe tijdens alle verhoren zei zich weinig meer te kunnen herinneren, antwoordde hij maandag wel op vragen van de rechter. Hij gaf toe drugs te hebben gebruikt en een wapen bij zich te hebben gehad. "Ik had dat altijd bij me, omdat ik soms zelfmoordneigingen had. Alleen voor mezelf dus", vertelde Yvo aan de rechter. Verder gaf hij toe onder invloed te zijn geweest van alcohol op de fatale dag. Hij schaamde zich voor zijn 'belachelijke gedrag' en toonde medeleven met de nabestaanden. "Ik ben verantwoordelijk voor de dood van deze agent, maar dat ik de trekker heb overgehaald weet ik niet meer."

Drugsgebruik op jonge leeftijd

Yvo vertelde verder dat hij al op 18-jarige leeftijd drugs gebruikte, met name xtc en speed. Daarna is hij in meer of mindere mate blijven gebruiken. Hij had verschillende baantjes, maar op het moment van het incident was hij al drie jaar werkloos. Verder was hij depressief. Hij gaf toe ook in die periode veelvuldig drugs te gebruiken. Met justitie was hij tot het fatale incident nog nooit in aanraking gekomen.

Door het hoofd geschoten

Volgens het Belgische Openbaar Ministerie (OM) heeft Yvo in de nacht van 25 op 26 augustus 2018 in Spa de Belgische agent Amaury Delrez (37) doodgeschoten. Het slachtoffer kreeg een kogel in zijn hoofd. Het fatale incident leidde tot grote verontwaardiging in België.

Formule 1-weekend

De dodelijke schietpartij vond plaats tijdens het Formule 1-weekend in de Waalse plaats Spa. De verdachte was daar met zijn broer en een vriend op stap en kreeg ruzie in een café. Nadat het drietal de kroeg uit was gezet, zag iemand dat Yvo een wapen droeg. Een beveiliger van het café belde de politie, maar de mannen waren inmiddels in een taxi gestapt. Toen de politie de inzittenden van de taxi wilde controleren, werd er meteen geschoten en daarbij kwam Amaury Delrez om het leven.
"Ik kan me herinneren dat we een taxi hebben gepakt, waar ook nog twee andere Nederlanders in zaten. Ik weet nog dat iemand me uit de auto trok, maar wie of wat dat was, weet ik niet meer. Ik denk dat er kortsluiting is ontstaan, omdat iemand aan mijn broertje kwam. De politie heb ik niet gezien", verklaarde Yvo maandag.

Schutter

Justitie in België ziet de Schinnenaar als de schutter. Meerdere getuigen hebben hem geïdentificeerd en zullen later deze week worden gehoord. Yvo staat deze week terecht in Tongeren. De zaak zou normaal bij een Waalse rechtbank worden behandeld, maar is verplaatst naar Vlaanderen omdat Yvo geen Frans spreekt. De twee andere mannen die bij de schietpartij aanwezig waren, worden niet als verdachten gezien. Het vuurwapen waarmee Yvo de agent zou hebben doodgeschoten, is nooit teruggevonden.

Jury

Omdat Yvo in een opwelling zou hebben gehandeld, wordt hij vervolgd voor doodslag en niet voor moord. Een jury van twaalf personen moet oordelen of hij schuldig is. In België worden alle zware misdrijven behandeld door een rechtbank met een volksjury.

Advocaat

Yvo's advocaat Sven Mary liet maandagochtend al doorschemeren dat zijn cliënt zou gaan verklaren. "Doodslag is niet de juiste kwalificatie. Er moet een intentie zijn om te doden en die is er niet. De kwalificatie kan nog worden bijgesteld", zei Mary tegen de jury. "De vraag waarom iemand uit Nederland naar Spa gaat en een wapen meeneemt, is nooit beantwoord", zei de raadsman verder.

Antwoorden

De advocaat van de nabestaanden van de agent hoopt vooral dat de familie antwoorden krijgt. Voordat Yvo begon te verklaren, geloofden de nabestaanden niet dat hij aan geheugenverlies leed. De agent liet een vrouw en drie jonge kinderen achter en zij willen vooral weten waarom er tijdens die bewuste nacht door Yvo is geschoten. "Wij geloven het geheugenverlies niet. Maar het is nog niet te laat, we hopen dat hij tijdens het proces alsnog met antwoorden komt," zei de advocaat namens de familie, nog voordat Yvo inderdaad met een verklaring kwam.

Justitie

Het OM lichtte maandag de feiten toe. Mocht de jury tot een schuldigverklaring komen, zal de rechter een straf opleggen. Tegen die uitspraak is geen beroep mogelijk.