Jaren na terrasdrama nog geen antwoorden voor slachtoffers

De hulpdiensten schoten direct te hulp na het terrasongeval in Gennep. © SK-Media
Slachtoffers van het Gennepse terrasdrama hoopten na bijna 2,5 jaar meer duidelijkheid te krijgen waarom verdachte Joep W. (21) uit Ottersum in juni 2020 op een druk terras inreed. Maar vanwege een sterfgeval binnen Joeps familie moeten ze langer wachten op antwoorden. "Echt belachelijk."
Volgens zijn advocaat Guus Heutink is hij 'niet in staat om te komen nu'. De Ottersummer wil zijn verhaal doen en 'respect tonen richting de slachtoffers'.

Lachgas en ex-vriendin

De toen 19-jarige Joep moest zich maandag voor de rechtbank in Roermond verantwoorden voor zijn actie, waarbij zes gewonden vielen. De man wordt ervan verdacht dat hij op 3 juni 2020 onder invloed van lachgas op het drukke terras van De Stadsherberg in Gennep inreed. Na het terrasongeval aan de Zandstraat sloeg hij op de vlucht. Joep kwam niet ver, want de politie hield hem diezelfde avond in Cuijk aan.
De Gelderlander meldde eerder dat Joeps ex-vriendin vlak voor het incident op het terras zat, en wel op dat deel waar de auto op inreed.
De auto die in Gennep inreed op een terras werd in beslag genomen. © SK-Media

'Erkenning en respect'

Als het aan de slachtoffers had gelegen, kon de inhoudelijke behandeling van de zaak maandag gewoon plaatsvinden. Volgens hun raadsman willen ze het verhaal afsluiten. "Ze willen erkenning en gerechtigheid. En respect is er niet. Dat heeft hij de afgelopen 2,5 jaar niet getoond richting de slachtoffers."

Fysiek aanwezig

Het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtbank vinden het daarentegen belangrijk dat de Ottersummer wel aanwezig is in de rechtszaal. "We realiseren ons dat de slachtoffers met spanning naar deze dag toe hebben geleefd. Maar het is een fundamenteel recht dat een verdachte aanwezig is bij zijn eigen zaak. Dat recht weegt heel erg zwaar", aldus de rechter.
Het besluit van de rechtbank viel niet in goede aarde bij de slachtoffers. "Pfff, echt belachelijk. Tot over drie jaar, echt slecht dit", klonk het vanuit de rechtszaal. Wanneer Joeps zaak wel inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet duidelijk.