Na bijna tien jaar sluit oorlogsmuseum in Beek de deur

Verzamelaars scoren militaria op laatste dag voor definitieve sluiting Eyewitness Museum in Beek. © L1 (Peter Beeker)
Aan de museumdroom van Wim Seelen komt na bijna tien jaar een einde. De bevlogen directeur van het Eyewitness Museum in Beek moet zijn museum definitief sluiten.
Corona en de grote roof van kostbare stukken spelen mee in de beslissing maar de optelsom is simpel volgens Seelen: "Er zijn al die jaren te weinig bezoekers geweest."

Markt

Op de allerlaatste dag voor bezoekers is er een kleine markt voor militaria. Verzamelaars kunnen spulletjes kopen uit de Tweede Wereldoorlog. De belangrijke museumstukken zijn verkocht aan particulieren en het Oorlogsmuseum in Overloon. "Dit is wat we over hebben en waar geen plek voor is in Overloon omdat ze het daar al hebben", vertelt Jim Kreunen die meehelpt voordat de deur sluit in Beek.

Gasmasker

"Het is wel een beetje dubbel", vertelt een verzamelaars-stel uit België. "We zijn vaker in dit museum geweest en het is heel zonde dat het dichtgaat. Vandaag is een buitenkansje voor ons. De spullen die je hier kunt kopen zijn honderd procent authentiek. Dat is op militaria-beurzen vaak anders." Het echtpaar heeft hun eigen collectie uitgebreid met een Duits gasmasker en een Amerikaanse legerhelm.

Emotionele dag

Wim Seelen heeft geen dag spijt gehad toen hij in 2013 besloot zijn eigen gigantische collectie te huisvesten in zijn eigen kantoorpand aan de Maastrichterweg in Beek. "De afgelopen tien jaren waren een heel bijzondere reis. Ik zou het zo weer doen. Natuurlijk is het een emotionele dag vandaag. Het is zonde dat Limburg geen oorlogsmuseum meer heeft nu wij er mee stoppen."

Roof

De handel in militaria is levendig. Het Eyewitness Museum leerde in 2020 de schaduwkant van deze business kennen. Een professionele en waarschijnlijke roof-op-bestelling ontdeed het museum van unieke en zeer kostbare stukken. "Het hart is uit het museum gestolen", vertelde Wim Seelen destijds.

Rijksmuseum

De coronajaren met de gedwongen sluiting en beperkingen hebben het museum geen goed gedaan. Seelen: "Uiteindelijk hebben we ons streefgetal van 20.000 bezoekers per jaar niet gehaald. Dat ligt niet zozeer aan ons. In het hele land is het museumbezoek na corona bijna gehalveerd. Ook in het Rijksmuseum in Amsterdam."