Studenten in de stress door stijgende energiekosten

Greta in haar studentenkamer © L1 (Christianne Schreuder)
Steeds meer studenten krijgen te maken met huurverhoging door de stijgende energieprijzen.
Toch behoren studenten tot de groep die vooralsnog niet wordt gecompenseerd door de overheid. Omdat ze hun vaste lasten niet meer kunnen betalen, levert dat de nodige stress op. Zo ook voor buitenlandse studenten Kasper en Greta.

Op zoek naar nieuwe woning

Kasper Kankkunen (19) is tweedejaars European Law student uit Finland en woont in een studio in een monumentaal gebouw in Maastricht. Hij kreeg in september te horen dat de prijs voor zijn studio van 22 vierkante meter per oktober met 130 euro omhoog gaat. De stijging is te danken aan de stijgende kosten voor het gas, water en elektriciteit, die van 60 naar 190 euro gaan. En dat terwijl hij in de avond vaak in de kou zit omdat het gebouw erg afkoelt. Kasper kan het financieel eigenlijk niet opbrengen om in de studio te blijven wonen en moet daarom per januari uit zijn woning, hoewel hij nog geen zicht heeft op een nieuwe woning vanwege het studentenhuisvestingsprobleem in de stad.

Stress

Naast stress vanwege studie, komen zorgen om de vaste lasten voor studenten daar nu nog eens bovenop. Kasper bezuinigt daardoor waar hij kan: "Ik moet terugvallen op het eten van vooral noedels en bezuinigen op vlees en andere luxeproducten", zo vertelt Kasper. Toch weegt de huurverhoging vooral mentaal zwaar op hem. Ook omdat hij zijn uitlaatklep, het uitgaan, zo ook moet opgeven.

Geen reactie op verhoging

De huurverhoging van Kasper is fors en komt vrij plotseling. Dat vinden ook de andere studenten die de units in het pand huren. Xior Student Housing, de studentenhuisvestingorganisatie waar Kasper van huurt, heeft vooralsnog geen verklaring gegeven aan de studenten over de precieze berekening van de huurverhoging. Ook niet ondanks meerdere verzoeken van L1.

Hulp van de huurbaas

De Estlandse Greta Piiskop (20) maakt zich eveneens zorgen over de stijgende huur. Zij huurt als rechtenstudent een kamer van ongeveer 15 vierkante meter in een monumentaal pand in de binnenstad van Maastricht. Er wonen zeven mensen in het studentenhuis. Omdat haar huurbaas gedeeltelijk de kosten op zich neemt, betaalt ze maar 25 euro meer. Haar huurbaas wil de huurders bovendien helpen bij het aanvragen van energietoeslag bij de gemeente of andere acties. "Hij wilde zelfs helpen met eventuele juridische stappen", aldus Greta. Ook zij heeft last van kou. Omdat de ramen oud zijn en veel lucht doorlaten, zat ze tot voor kort met winterjas aan achter haar laptop te studeren.

'Kom voor jezelf op'

Hoewel Greta het beter heeft dan Kasper, maakt ze zich toch ongerust. De huisbaas kan namelijk niet uitsluiten dat hij binnenkort weer de huur verhoogt. Beide studenten willen door het delen van hun verhaal andere studenten aanzetten om hun stem te laten horen. "Als je denkt dat iets niet klopt; kom dan voor jezelf op. Je hebt misschien meer rechten dan je denkt", aldus Kasper.