Mogelijk roofkunst in het Bonnefantenmuseum

De rijk aangeklede dame is mogelijk roofkunst. © Kim Zwarts
Het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft op de kunstbeurs TEFAF Maastricht twee jaar geleden een kunstwerk aangeschaft, dat mogelijk onder de noemer 'roofkunst' geplaatst kan worden.
Het houten beeld zou destijds door de nazi's van de Joodse eigenaren zijn afgenomen. Het werk is na de oorlog overigens aan de erfgenamen teruggeven.

Jan van Steffeswert

Het gaat om een houtsnijwerk waarbij een dame is afgebeeld. Het wordt toegeschreven aan de bekende Limburgse houtsnijwerk Jan van Steffeswert. Destijds toonde directeur Stijn Huijts van Bonnefanten zich zeer verheugd over de aankoop. Volgens een publicatie in NRC is het werk echter door de nazi's in beslag genomen. Het werk stond niet op de lijst van het Art Loss Register, waar TEFAF mee samenwerkt. Maar volgens deskundigen uit de museumwereld had Bonnefanten ook andere bronnen moeten raadplegen.

Onderzoek

Stijn Huijts betreurt de gang van zaken. "Het is nog altijd een prachtig kunstwerk dat we nog altijd toeschrijven aan Van Steffeswert. Maar het leert ons dat we in de toekomst nog zorgvuldiger alle bronnen moeten raadplegen. Inmiddels hebben we de informatie bij het beeld in het museum uitgebreid, zodat de bezoekers zo volledig mogelijk geïnformeerd worden. Op een kunstbeurs als TEFAF moet je soms snel beslissen en in dit geval is dat wat de volledigheid van onderzoek betreft in ons nadeel geweest."