PO-raad boos over 'gezeul' vluchtelingenkinderen Schinnen

Een azc van het COA © iStock
De vereniging voor primair onderwijs (PO-raad) is boos op het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), vanwege het 'gezeul' met dertig vluchtelingenkinderen.
Volgens de PO-raad kregen de gezinnen van de kinderen afgelopen woensdag te horen dat ze de volgende dag naar het tijdelijke opvang-cruiseschip in Velsen zouden verkassen. Eenmaal daar aangekomen bleek er toch geen capaciteit om ze op te vangen, zodat de kinderen met hun familie nu pendelen tussen Noord-Holland en Limburg.

Minder lomp

"De boodschap van de PO-Raad is al sinds jaar en dag dezelfde: kinderen die gevlucht zijn voor een crisissituatie hebben recht op onderwijs en verdienen een plek waar ze dat in relatieve rust kunnen volgen", zegt voorzitter Freddy Weima van de PO-raad. "We snappen best dat er een crisis gaande is en dat het COA mensen verspreidt over het land. Maar het moet minder lomp: leerlingen die vaak al getraumatiseerd zijn, moeten de tijd krijgen om afscheid te nemen van de mensen die ze opvangen op hun nieuwkomersschool en zich rustig kunnen voorbereiden op de verhuizing die komen gaat."

Nieuwe poging

De zogenaamde nieuwkomersschool in Schinnen kreeg via-via te horen dat de kinderen waren vertrokken. Donderdag telde de instelling nog één leerling. In Velsen kon men de toestroom van de asielzoekers niet aan en dus werd besloten de groep terug te sturen naar Schinnen.
Waarschijnlijk wordt maandag een nieuwe poging gewaagd om de gezinnen in Velsen te huisvesten, weet de PO-raad.