Nieuwe eigenaar voor papierfabriek Sappi in Maastricht

Sappi in Maastricht © Jean-Pierre Geusens
Papierfabriek Sappi heeft een nieuwe eigenaar. Investeerder Aurelius neemt naast de fabriek in Maastricht ook de vestigingen in Finland en Duitsland over.
Met de overname is 272 miljoen euro gemoeid. Bij Sappi in Maastricht werken 450 mensen.

Toonaangevende fabrikant

Sappi heeft het hoofdkantoor in Zuid-Afrika. Het is de toonaangevende Europese fabrikant van gecoat papier, verpakkingspapier en speciaal papier. In het boekjaar 2022 zullen de drie locaties van Sappi naar verwachting een totale omzet van meer dan 1 miljard euro behalen.

Share deal

Het stadsbestuur van Maastricht heeft ook gereageerd op de verkoop. 'Zoals de directie van Sappi Maastricht het aangeeft is het goed dat er nu duidelijkheid is voor de medewerkers. Afgaande op deze berichtgeving blijft de bedrijvigheid en de werkgelegenheid behouden voor de stad', schrijft het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. 'Er is sprake van een zogenaamde share deal, hetgeen betekent dat alle rechten en plichten overgaan, zo ook de gemaakte afspraken en gesloten overeenkomsten tussen de gemeente en Sappi Maastricht.'
De fabriek in Maastricht werd in de verkoop gezet omdat die volgens het Zuid-Afrikaanse moederbedrijf niet meer binnen de lange termijn strategie paste.