Directe treinverbinding Eindhoven-Aken start eind 2023

Een intercity op het station van Sittard © iStock
Een directe treinverbinding tussen Eindhoven, Heerlen en Aken moet in december 2023 van start gaan. Dat heeft het provinciebestuur vrijdag laten weten.
Het is de bedoeling dat de intercityverbinding aan de 'randen van de dag' gaat rijden. Desgevraagd laat de provincie weten dat het om enkele treinen per dag gaat, waarschijnlijk tussen 7:00 uur en 9:00 uur en 'echt in de avonduren'. De exacte tijden worden op een later moment bekend.

Type trein nog onbekend

De provincie onderzoekt welk type treinstellen voor de verbinding ingezet gaat worden. De trein moet in elk geval op het Nederlandse en Duitse spoornet kunnen rijden. Volgens de provincie moet er eind volgend jaar een verbinding ontstaan die 'de potentie heeft om door te groeien naar een volwaardige intercityverbinding in de toekomst. Hiermee wordt Limburg aangesloten op een hsl-station en beter verbonden met de rest van Europa. Dit is belangrijk om de trein een volwaardig en duurzaam alternatief te laten zijn voor het vliegtuig of de auto voor reizen tot 700 kilometer'.

Initiatief

De provincie heeft het initiatief genomen in de realisatie van de al jarenlang besproken verbinding tussen Eindhoven-Heerlen-Aken. In 2021 liet de toenmalig minister van Infrastructuur nog weten dat een intercityverbinding tussen Eindhoven en Aken niet voor 2030 haalbaar was. Bij het Limburgse bedrijfsleven en onderwijsinstellingen is de roep naar deze verbinding echter groot.