Oma Floor en Mees: 'Jeugdzorg ter verantwoording roepen'

Oma Trudy Keulers, nu officieel voogd van Mees © L1 (Manon Colson)
Trudy Keulers, de oma van de nu 18-jarige Floor en de 15-jarige Mees, zorgt samen met haar partner sinds anderhalf jaar voor haar kleinkinderen in Oostenrijk. Ze heeft een missie: Bureau Jeugdzorg ter verantwoording roepen voor de - volgens haar - onmenselijke en onrechtmatige behandeling in de afgelopen jaren.
Inmiddels heeft Keulers, jurist van beroep, een dagvaarding ingediend tegen Bureau Jeugdzorg wegens schending van privacy, inkomstenverlies en smaad.

Persoonlijke situatie

"Ik wil niet alleen onze persoonlijke situatie naar voren brengen, wat daar fout is gegaan", zegt Keulers. "Maar ik wil ook dat dit niet meer gebeurt. We zijn beslist niet de enigen die hier te mee te maken hebben. En ik weet dat andere mensen waarschijnlijk niet de mogelijkheid hebben om voor zichzelf op te komen."

Veiligheid kinderen

Sinds 2014 waren ze spoorloos: Floor en Mees uit Wijnandsrade. Ze verdwenen samen met hun moeder Miriam, die na een lastige scheiding vreesde voor de veiligheid van haar kinderen. Pas toen Miriam in 2021 werd opgenomen in een Oostenrijks ziekenhuis en daar overleed aan een hersenbloeding, kwam er een einde aan de vermissing. De drie bleken al die jaren in een dorp in Tirol te wonen.
Bureau Jeugdzorg geeft aan tijd nodig te hebben om de dagvaarding te bestuderen, en heeft die tijd ook gekregen van de rechtbank. Ondertussen geven ze geen commentaar.