Minister krijgt nieuwe schoenen van bewoners Heerlen-Noord

De nieuwe schoenen van Hugo de Jonge © L1
Heerlen-Noord wil proeftuin worden bij de verdeling van extra gelden om de achterstanden te bestrijden. Om die wens kracht bij te zetten kreeg de minister Hugo de Jonge een paar schoenen, bewerkt door een street-art kunstenaar uit Heerlen.
"Zo kan hij nog beter de weg naar Heerlen vinden", zegt Riccordo Cadogan, een van de meegereisde Heerlenaren.

Achterstandswijken

In juli werd bekend dat Heerlen-Noord één van de twintig achterstandswijken in Nederland is die de komende jaren een extra financiële impuls krijgt om problemen op te lossen. Het Rijk heeft in totaal 1 miljard euro beschikbaar gesteld om de gebieden aan te pakken. Dat is hard nodig, want er is veel armoede, woningen zijn niet meer van deze tijd. Bovendien is het aantal laaggeletterden er een stuk hoger dan op andere plekken.

Proeftuin voor het hele land

Vrijdagochtend vertrok een bus met bewoners vanuit Heerlen naar Den Haag. Ook Ron Meyer, directeur van Nationaal Programma Heerlen-Noord, en Roel Wever (burgemeester van Heerlen) reisden mee. "Onze inhaalrace heeft brandstof nodig", zegt Wever. "De gemeente wil het goede voorbeeld geven, maar we hebben ook de Rijksoverheid nodig Wij doen de minister een aanbod: Heerlen-Noord wil de proeftuin zijn voor het hele land om levenskansen te verbeteren. We hebben de plannen en staan te popelen om energiearmoede, ongezondheid en laaggeletterdheid te bestrijden."

Betrokkenheid

Minister De Jonge voelde zich betrokken bij de verhalen van de bewoners. In mei was hij op bezoek in de gemeente Heerlen. "Ik bewonder dat de bewoners uit Heerlen helemaal naar Den Haag zijn gekomen om het toekomstplan persoonlijk aan mij te overhandigen", vertelde De Jonge. "We gaan het zeker gebruiken. Het belangrijkste is dat het gebied zich verbetert. Wat ik vooral van mensen horen, is hoe de trots ze op hun stad zijn. Als zovelen zich willen inzetten, weet ik zeker dat het plan gaat slagen."

Evenveel kansen

De bewoners komen onder andere uit Beersdal, Eikenderveld, GMS, Vrieheide, Heerlerheide en Hoensbroek. Eén van de meegereisde Heerlenaren is Riccordo Cadogan. Hij zet zich in voor de jongeren in Heerlen-Noord. "Ze verdienen evenveel kansen als jongeren uit bijvoorbeeld andere delen van Heerlen. Ze hebben alleen maar een zetje in de rug nodig. Er is veel talent en ze kunnen veel, maar er moet wel wat gebeuren. Dat was mijn boodschap voor de minister."