Protestvlaggen weg voor verkeersveiligheid

Na maanden worden de omgedraaide vlaggen langs provinciale wegen weggehaald © ANP
De protestvlaggen die nog op talloze plekken in de provincie hangen, worden binnenkort weggehaald.
De provincie verwijdert de vlaggen langs provinciale wegen aan 'publieke eigendommen' zoals lantaarnpalen en bruggen hangen. Ook andere provincies beginnen daarmee.

Onstuimig

Reden om de vlaggen weg te halen is de verkeersveiligheid. Met onstuimig najaarsweer op komst bestaat het risico dat zo'n onderstebovengehangen vlag loswaait en op de voorruit van een auto of in het gezicht van een fietser terechtkomt. Ook vlaggen die worden teruggehangen, worden weer verwijderd.

Belaagd

Om te voorkomen dat mensen die de vlaggen weghalen worden belaagd, maakt de provincie niet bekend wanneer het werk precies begint. Op verschillende plekken waar vlaggen zijn weggehaald, werden de mensen die dat werk deden bedreigd en lastiggevallen.

Onvrede

De vlagprotesten begonnen deze zomer samen met de stikstofprotesten van de boeren. Al snel kwamen de omgedraaide vlaggen symbool te staan voor algehele onvrede. De provincie heeft de vlaggen afgelopen maanden laten hangen 'om ruimte te geven aan dit geluid uit de samenleving.'
De vlaggen gaan naar een depot, waar ze drie weken lang worden bewaard. Mensen die hun driekleur van Nederland dan wel de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein terug willen, kunnen zich daar melden.