Energiearmoede: Wonen Zuid zet klusploegen in

Een verse kitrand kan de tocht in huis verminderen © Istock
Het gaat de crisis niet bezweren maar, als huurders dat willen komt Wonen Zuid kleine energiebesparende klusjes aan huis uitvoeren.
Het gaat dan bijvoorbeeld om het vervangen van tochtstrippen en kitranden langs ramen of borstels in brievenbussen. Huurders kunnen zich daarvoor aanmelden.

Alvast iets

"Een verdrievoudiging van de kosten voor gas en elektriciteit werk je met dit soort maatregelen niet weg, maar het is alvast iets", zegt directeur Marc Schroten van de woningstichting. "Er is meer nodig, maar dat kost ook veel meer tijd."

Oude woningen

Het woningbestand van Wonen Zuid is op leeftijd. "Onze woningen zijn gemiddeld een kleine 50 jaar oud. Ze zijn goed onderhouden, maar destijds werd er heel anders gebouwd dan nu. Vergeleken met moderne huizen zijn ze gebrekkig, maar toen zaten er gewoon niet zulke energiebesparende voorzieningen in woningen als nu."

Inhaalslag

Voor een deel is het ook een inhaalslag, erkent Schroten: "Deze kleine maatregelen hebben we al eerder aangeboden, maar daar werd toen niet zo veel gebruik van gemaakt. Maar toen waren de omstandigheden ook anders."