Spannende nacht voor Venlonaar in Florida vanwege orkaan

Fouad Mansveld in Florida © Fouad Mansveld
Venlonaar Fouad Mansveld beleefde een spannende nacht in de Amerikaanse stad Orlando, Florida. De verwoestende orkaan Ian zou in de nacht over de stad trekken, waardoor de Limburger vast zat in zijn hotel. "Het is redelijk spannend geweest", vertelt hij.
"We hebben wel geluk gehad. De orkaan zou eigenlijk recht op de stad afkomen, maar hij is afgelopen nacht net ten oosten langs de stad gegaan."

Dode en flinke schade

Ian kwam woensdag aan de westkust van Florida aan land als een orkaan van de op één na zwaarste categorie (vierde) en heeft zeker een leven gekost en enorme schade veroorzaakt. Plaatselijke media meldden dat ten noorden van Orlando een 72-jarige man als gevolg van het noodweer bij zijn huis om het leven kwam. Gevreesd wordt dat er meer mensen zijn omgekomen. De kustwacht is op zoek naar een boot met circa twintig Cubaanse migranten die tijdens de wervelstorm is verdwenen.
Ian trekt als een tropische storm verder over de staat Florida, maar kan eenmaal boven de Atlantische Oceaan weer aan kracht winnen.

Vluchten geen optie

"We hoorden al de hele week in Amerika dat er een orkaan op ons af kwam. Maar we kennen dat natuurlijk helemaal niet. Je hoort over windsnelheden van 250 kilometer per uur, dus dat was wel schrikken. Maar het besef was er niet helemaal."
Mansveld had dan ook niet de neiging om te vluchten voor het noodweer. "Het hotel gaf de indruk dat ze goed hierop voorbereid zijn. Ze hebben een noodgenerator en ze waren zandzakken aan het leggen. Bovendien was de optie om te vluchten er ook niet echt. Het vliegveld is de komende dagen gesloten, er vertrekken geen vluchten. Het was dus min of meer afwachten."

Goed voorbereid

De Limburger had zich daarom op advies goed voorbereid op de naderende orkaan. "We moesten van het ergste uitgaan, om te overleven. Daarom hebben we voldoende boodschappen in huis gehaald en al onze apparaten opgeladen, want er is heel veel stroomuitval." De kamer van Mansveld bleef gespaard, maar aan de andere kant van zijn hotel viel de stroom wel uit.

Hamsteren in winkels

In de supermarkten was goed te zien dat de inwoners van de stad zich aan het voorbereiden waren op Ian. De eerste levensbehoeften, zoals bronwater, waren grotendeels op. "We kregen het advies om het bad vol te laten lopen met water zodat we genoeg drinkwater zouden hebben, mochten er dingen uitvallen hier", vertelt Mansveld. "We zitten sinds gisteren (woensdag, red.) min of meer vast in ons hotel, want we mogen niet naar buiten."

Harde regen en wind

Inmiddels is het buiten een stuk rustiger geworden. "Ik zie de bomen voornamelijk nog op en neer gaan, maar niet meer zo erg als gisteravond (lokale tijd, red.) en het regent nog wel heel hard", vertelt hij op L1 Radio. "We zijn net even naar beneden gelopen, toch even naar buiten. Je ziet heel veel afgewaaide takken op straat liggen."
Met Mansveld gaat het dus goed, al had hij zijn vakantie wel anders voorgesteld.

Grote ramp

De orkaan richtte eerder in het uiterste westen van Cuba veel schade aan en trok over de Golf van Mexico naar zuidwest Florida. Daar kreeg de kust bij de steden Sarasota, Venice en Fort Myers de zwaarste klappen. Metershoge golven sloegen tegen de kust en zware regenval veroorzaakte overstromingen in grote gebieden.
President Joe Biden heeft de situatie in de staat Florida als gevolg van de orkaan Ian uitgeroepen tot grote ramp. Daardoor kunnen inwoners van de getroffen gebieden aanspraak maken op financiële en andere hulp, zoals tijdelijk onderdak en reparaties aan hun huis. Biden heeft federale hulp opgeroepen om lokale hulpverleners te ondersteunen bij reddingsoperaties.