L1mburg Centraal: Meer eenzame mensen en stille armoede

Eenzaamheid neemt toe © iStock
Steeds meer mensen zijn eenzaam, en dat zijn niet alleen ouderen. Ook zien de sociale restaurant de stille armoede toenemen. Dat en meer in L1mburg Centraal van donderdag 29 september
Dit zijn de onderwerpen van L1mburg Centraal:

Luisterlijn vraagt aandacht voor eenzaamheid

Eenzaamheid, steeds meer mensen hebben het gevoel er alleen voor te staan. Inmiddels voelt ruim vier op de tien Nederlanders zich wel eens eenzaam, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In 2019 lag dat lager, op zo'n 35 procent. Het gaat al lang niet meer alleen om eenzame ouderen, ook jongeren voelen zich vaker alleen. De Luisterlijn, een telefonische hulpdienst, vraagt hier aandacht voor met een toer door het hele land, donderdag op het station in Venlo.

Sociale restaurants zien steeds meer stille armoede

Om eenzaamheid een beetje te doorbreken, is er niet alleen de Luisterlijn, er zijn meer mogelijkheden, zoals 'sociale restaurants'. Daar kunnen mensen met een kleine portemonnee wekelijks een driegangendiner krijgen voor een klein bedrag. Maar nu alles duurder is geworden, haken steeds meer mensen ook bij deze restaurants af. Dat merken ze bijvoorbeeld bij Resto VanHarte.

Officiële start nieuwbouw DSM in Maastricht

Het officiële startsein is gegeven voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van DSM in Maastricht. Het kantoor telt straks 350 werkplekken, wordt geheel klimaatneutraal en er werken straks 700 medewerkers. Donderdagmiddag werd de eerste steen gelegd.

Prinses vraagt aandacht voor laaggeletterdheid

Prinses Laurentien bezocht het Vista College in Heerlen om aandacht te vragen voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dat zijn er best veel, naar schatting zo'n 2,5 miljoen in Nederland. Limburgse bedrijven nodigden prinses Laurentien uit, omdat de laaggeletterdheid ook voor Limburgse ondernemingen een probleem is.

Hoogwaterslachtoffer Yzée is nieuw jeugdbestuurder waterschap

Wie aan het waterschap denkt, denkt vaak aan mannen in grijze pakken die zich op de achtergrond met de waterwegen in onze provincie bezig houden. Dat moet veranderen, tenminste als het aan de 17-jarige Yzée Laheij uit Valkenburg aan de Geul ligt, zelf slachtoffer van het hoogwater in 2021.

Blijft MVV ook vrijdag in eigen Geusselt ongeslagen?

Het gaat goed met MVV. De Maastrichtenaren staan op de achtste plaats in de Keuken Kampioen Divisie en zijn dit seizoen nog ongeslagen in eigen huis. Vrijdagavond krijgt de ploeg van Maurice Verberne bezoek van Willem II.

Pakt Max al in Singapore de wereldtitel?

Er zijn nog zes Formule 1-races te rijden. Maar het zou zomaar kunnen dat Max Verstappen dit weekend in Singapore al de wereldtitel pakt. Sem Caelen en Xavier Maassen zetten de scenario's op een rijtje.