Lokale VVD-politici spreken steun uit voor opponent van Hoes

Oud-burgemeester van Maastricht Onno Hoes. © Jean-Pierre Geusens
Bijna dertig lokale VVD-fractieleiders willen dat Eric Wetzels de nieuwe voorzitter van hun partij wordt. Ze spreken in een open brief hun steun uit voor de opponent van huidig interim-voorzitter Onno Hoes, die door het bestuur is voorgedragen.
"Eric is duidelijk een kandidaat vanuit de leden", licht initiatiefnemer Malkis Jajan (fractievoorzitter in Enschede) toe.

Te weinig discussie

Jajan vindt dat er de laatste jaren "te weinig discussie is geweest in de partij". Hij vindt het belangrijk dat er een "voorzitter komt die van onderop wordt gedragen" om discussies aan te zwengelen en in goede banen de leiden. Samen met andere lokale politici wil hij dan ook een voorzitter die voor de leden opkomt, en "niet eentje die vanuit Den Haag wordt opgedragen".

Twee kandidaten over

Naast Wetzels en Hoes stelde ook Bert Homan zich kandidaat. Hij liet donderdagmiddag weten uit de race te stappen en Wetzels te steunen. Homan wil dat "de leden weer centraal staan, de standpunten weer duidelijk en liberaal zijn" en zegt deze wensen bij Wetzels heel goed terug te zien. "Hij zit er op dezelfde manier in als ik."
Homan stelde zich al twee keer tevergeefs kandidaat voor het voorzitterschap.

Kritische VVD-leden

Wetzels is populair bij kritische VVD-leden die meer interne discussie vragen en willen dat de partijtop meer oog heeft voor de leden. De Brabantse ondernemer heeft de partij weleens een "klapmachine" genoemd. Maastrichtenaar Hoes wordt juist veelal gezien als een kandidaat van de partijtop zelf.

Partij met visie

De VVD heeft nu te weinig kleur op de wangen en "moet een partij met visie worden", vinden de lokale liberalen. Volgens Jajan willen de fractievoorzitters de VVD niet een bepaalde richting op duwen, bijvoorbeeld op het gebied van asiel of stikstof. Ze verschillen onderling best van mening over bepaalde belangrijke onderwerpen. "Maar waar we het allemaal over eens zijn, is dat er een duidelijk gesprek gevoerd moet worden." De VVD moet echte keuzes maken, vinden zij.

Steun in open brief

Een klein aantal VVD-politici hadden in hun eigen netwerk gevraagd naar collega-politici die de brief eventueel zouden willen tekenen, zegt Jajan over de totstandkoming van de open brief. Daaraan is veel gehoor gegeven, volgens de Enschedese fractievoorzitter. "We hebben niet een hele brede oproep gedaan."
Vanaf vrijdag mogen VVD-leden online hun stem uitbrengen, tot 7 oktober.