Wereld Koffiedag: Tips voor het lekkerste kopje

Jimmy Nuchelmans en Dennis van der Burgt van Blanche Dael. © L1
Het is zaterdag Wereld koffiedag. Een dag waarop de koffiedrinker stilstaat bij wat hij precies drinkt. Er zit namelijk nogal wat verschil tussen koffie. En dat heeft vooral te maken met de kwaliteit van de koffiebonen.
Als consument kun je daar bewust een keuze in maken. Met de stijgende prijzen van de supermarkt koffie ligt het prijsverschil met de kwaliteitskoffie namelijk niet meer zo ver uit elkaar.

Supermarktkoffie duurder

Supermarktkoffie of zogenoemde commodity coffee wordt steeds duurder. Dat komt met name vanwege het feit dat de koffiebonen in de winkelschappen uit exotische oorden zoals Columbia of Burundi komen en de brandstoffen om deze hier te krijgen stijgen. Daarentegen geldt dat minder voor kwaliteitskoffie, die vaak op een eerlijke manier wordt geproduceerd en onderdeel is van een ander soort koffieketen.

Kwaliteitskoffie

Tussen de boer en het kopje zit namelijk een hele keten van partijen en stappen voordat die boon in dat bruine goedje in je kop verandert. Deze keten wordt tot nu toe niet zo erg aangetast door de stijgende olie- en energieprijzen, zo vertelt Jimmy Nuchelmans van Blanche Dael. Bovendien past de kwaliteitskoffiebranche (vooralsnog) niet zo vaak een prijsverhoging toe. Deze zogenoemde ambachtelijk gebrand.
De kwaliteitskoffie, of specialty coffee is in tegenstelling tot de supermarkt koffie ambachtelijk gebrouwen en hoog beoordeeld in een gerenommeerde kwaliteitscontrole.

Tips voor de consument

Toch is de prijs die je betaalt voor een kopje koffie in de horeca bijna overal hetzelfde. Het verschilt vaak een paar tientallen centen van zaak tot zaak. Terwijl je daar ook te maken hebt met verschillen in kwaliteit. Als consument kun je daar slim mee omspringen en kijken welke soort koffiebranderij de bonen in de zaak levert. Want als je dan toch kunt kiezen voor een kopje specialty' koffie, moet je die kans eigenlijk wel grijpen volgens de echte koffiekenners. Maar dan ben je er nog niet. "Als je naar een restaurant of café gaat moet je eerst even kijken of er een goede koffiemachine staat. En met name als er een goede barista staat, kun je echt gaan genieten van een echt goed kopje koffie", aldus Nuchelmans.