Prinses Laurentien pleit voor meer lezen in Heerlen

Prinses Laurentien bezocht Vista College in Heerlen © L1
Meer aandacht voor mensen die problemen hebben met lezen en schrijven. Daarvoor pleitte prinses Laurentien donderdag bij een bezoek aan het Vista College in Heerlen.
Laurentien was in Heerlen op uitnodiging van een aantal Limburgse bedrijven die vrezen voor de gevolgen van gebrekkig lezen en rekenen.

Oververtegenwoordigd

"Het kan ook gevolgen hebben voor de veiligheid, als werknemers bijvoorbeeld de voorschriften niet goed kunnen begrijpen", denkt Roel Beugels, organisator van het evenement. "Ruim 1 op de 8 Nederlanders heeft problemen met begrijpend lezen. Dat zijn meer dan twee miljoen mensen. Limburg is daarin helaas oververtegenwoordigd."

Preventie

Prinses Laurentien vraagt in haar lezing niet alleen aandacht voor de praktische problemen van laaggeletterden. "Ik richt me nu vooral op preventie. We moeten het probleem bij de wortels aanpakken. Je denkt dat taal bij kinderen zich vanzelf ontwikkelt, maar dat is niet zo", zegt Laurentien. "Die ontwikkeling van taal begint al vijf maanden voor de geboorte, in de buik van de moeder. Dan wordt het fundament gelegd, dat zich in de eerste levensjaren ontwikkelt. Daar wil ik aandacht voor vragen."

Kansrijk van Start

Prinses Laurentien kraakt daarbij nog een kritische noot over het Limburgse programma Kansrijke Start. Daarin willen instanties juist in de eerste 1000 dagen van een mensenleven een betere basis leggen voor een gezond leven. "Weet je hoe vaak het woord 'taal' voorkomt in die publicaties?", vraagt Laurentien retorisch. "Eén keer. Er is veel te weinig aandacht voor het belang van taal bij jonge kinderen."

Vista Leest

Het was geen toeval dat Laurentien juist de campus van Vista in Heerlen bezocht. De mbo-beroepsopleiding besteedt veel aandacht aan leesvaardigheid met het project VISTA Leest. "Ik leerde op een conferentie dat 25 procent van de jongeren gevaar loopt op laaggeletterdheid", zo vertelt projectleider Esther Hendriks. "Dat wilde ik koste wat kost voorkomen. We hebben daar schoolbreed een verantwoordelijkheid. Daarom ben ik VISTA Leest begonnen."

Bibliotheek

In de pilot van het programma werd het lezen als vak aangeboden aan studenten. Hendriks informeerde bij eigen studenten en andere mbo-instellingen welke boeken populair waren bij de jongeren. "Daar hebben we op ingekocht". De mbo-instelling heeft nu een bibliotheek, waar studenten terecht kunnen voor boeken, maar ook voor tijdschriften. "Zolang ze maar lezen", weet Hendriks.