L'Ortye dreigt met rechtszaak om afgraven Hommert

Stockfoto © iStock
L'Ortye dreigt met een rechtszaak als de Provincie Limburg niet over de brug komt met een vergoeding van bijna 3 miljoen vanwege omzetderving voor het zand- en grindbedrijf.
Het heeft allemaal te maken met het niet doorgaan van het afgraven van groeve Hommert in Vaesrade.

Laatste poging

De hoogte van de schadeclaim heeft L'Ortye vastgesteld op 2,8 miljoen euro. Het bedrijf uit Hoensbroek vraagt de Provinciale Staten in een 'allerlaatste poging' om zich uit te spreken over de schadevergoeding aangezien Gedeputeerde Staten niet verder wil gaan dan 250.000 euro.

Getuigenverklaring

De dagvaarding ligt al klaar, laat L'Ortye in een persbericht weten. Ook hebben meerdere oud-gedeputeerden een getuigenverklaring afgegeven waarin naar voren komt dat de provincie niet het uiterste zou hebben gedaan om de ontgronding mogelijk te maken. De provincie en L'Ortye komen zelf niet uit over wat de hoogte van de schadevergoeding voor het zand- en grindbedrijf moet zijn. Daarom moet een rechter zich erover buigen.

Aanleg Buitenring

In 2011 sloot de provincie een overeenkomst met L’Ortye over het beschikbaar stellen van grond voor de aanleg van de Buitenring. Daarmee werd een lange onteigeningsprocedure voorkomen. In ruil daarvoor zou de provincie er alles aan doen om de ontgronding in Vaesrade mogelijk te maken.

Economisch belang

Maar tien jaar later - in oktober 2021 - zette een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement een streep door de afgraving. Zij vond de verwachte stof-, verkeers- en geluidsoverlast zwaarder wegen dan het economisch belang van het bedrijf en de behoefte aan ophoogzand voor de bouw.
L'Ortye wil nu geld zien voor de inkomsten die het bedrijf mis heeft gelopen en de kosten die al zijn gemaakt voor de voorbereiding.