Belgische mbo'ers kunnen stage lopen in Limburg

Avondgasten Europa © L1
Belgische mbo-studenten kunnen hun stage in Nederlands Limburg gaan doen. Dat zegt Claudia Reiner, voorzitter van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), in het programma AvondGasten Europa.
De SBB is de spil tussen leerbedrijven en het bedrijfsleven. "Met name in de grensgebieden is het heel interessant om te kijken of Belgische of Duitse studenten in Nederlandse bedrijven stage kunnen lopen", aldus de voorzitter uit Sittard-Geleen.

Technisch tekort

Het tekort aan technisch personeel dreigt de grote bottleneck te worden om de maatregelen rondom de klimaattransitie uit te voeren. Er is een fors tekort aan vakmensen om zonnepanelen en warmtepompen te installeren.

Certificeren

Hoewel de European Education Area beroepsopleidingen prioriteit geeft voor de periode 2021-2030, is de onderlinge afstemming geen automatisme. Het SBB moet opleidingen en stageplekken beoordelen en certificeren. Nederland wil die procedure met België nu versnellen. "De overeenkomst die nu met België gemaakt wordt, is om te onderzoeken hoe we juist die studenten kunnen toelaten in Nederlandse bedrijven om een geaccrediteerde leer- en werkplek te krijgen en een diploma te krijgen", zo zegt Reiner.