Jeugdbestuurder Waterschap na hoogwater: 'Nu doorpakken'

Jeugdbestuurder Yzée Laheij © L1
De nieuwe jeugdbestuurder van Waterschap Limburg wil dat er niet meer te veel gediscussieerd wordt over de aanpak van hoogwater, maar dat het Waterschap nu echt moet doorpakken.
"We kunnen heel lang discussiëren, maar het heeft geen zin", zegt Yzée Laheij. "Het kan zó nog een keer gebeuren", doelend op het hoogwater van vorig jaar zomer. "Dat is iets wat niemand meer wil, dus er moet nu doorgepakt worden."

Grijze pakken

Yzée Laheij uit Valkenburg aan de Geul is pas zeventien jaar, maar toch is ze al vol passie actief als jeugdbestuurder bij het Waterschap Limburg. "Bij het Waterschap moest ik eerst toch wel denken aan mannen in grijze pakken, maar inmiddels ben ik er van overtuigd dat dat meevalt", vertelt ze.
Vorig jaar oktober kwam de vwo-leerling tijdens opnames van het televisieprogramma 'De Publieke Tribune' in contact met dijkgraaf Patrick van der Broeck. Hij was onder de indruk van de beargumentering en de passie waarmee zij vertelde. "Hij stelde mij voor om jeugdbestuurder te worden", aldus Yzée, "Daar ben ik mij toen in gaan verdiepen en toen dacht ik dat wel heel erg graag te willen."

Hoogwater

Het hotel van de ouders van Yzée werd vorig jaar zomer behoorlijk getroffen door het hoogwater. "Dat wil ik nooit meer meemaken", aldus Yzée. Dankzij haar functie als jeugdbestuurder hoopt ze mee te kunnen praten over oplossingen ter voorkoming van een herhaling van vorig jaar juli. Maar ze heeft zichzelf ook een doel gesteld. "Ik wil die mannen in grijze pakken meer daadkracht meegeven en duidelijk maken dat we nu echt moeten doorpakken."