Ophef over ontwerp crematorium: 'Gesprek met architect'

Het ontwerp van het crematorium in Nederweert © Illustratie: Grimbergen Architecten
De ophef die is ontstaan over het ontwerp voor een crematorium in Nederweert berust op een misverstand. Het gebouw deed een aantal mensen denken aan het poortgebouw van concentratiekamp Auschwitz.
Initiatiefnemer Chris Salimans snapt de associatie, maar zegt dat het gebouw er in werkelijkheid heel anders uit komt te zien. "Door de hoek van waaruit de foto is gemaakt, lijkt het er inderdaad wel wat op. Maar als je het ontwerp vanuit een andere kant bekijkt, ziet het er ineens heel anders uit."

Architect

Desondanks neemt de aspirant-uitvaartondernemer wel contact op met de architect. "We nemen het ontwerp toch nog een keer door, want deze associatie past natuurlijk niet", zegt Salimans. "Met name het torentje wordt dan nog eens bekeken, die schoot veel mensen in het verkeerde keelgat."

Bouw

Dinsdagavond kreeg Salimans witte rook van de gemeente voor zijn plan, om een stuk landbouwgrond in te richten als natuurbegraafplaats en crematorium. Komend voorjaar hoopt hij met de bouw te kunnen beginnen, zodat het in de eerste helft van 2024 in gebruik kan worden genomen.