Oud-gouverneur Bovens beoogd CDA-lijsttrekker Eerste Kamer

Theo Bovens © L1
Oud-gouverneur Theo Bovens wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe lijsttrekker van het CDA voor de Eerste Kamer.
Het CDA heeft de 62-jarige Maastrichtenaar woensdagavond unaniem voorgedragen als lijsttrekker. Het is uiteindelijk aan de leden om daarmee in te stemmen op het partijcongres op 5 november. Pas daarna is zijn lijsttrekkerschap definitief.

Uit overtuiging

"Uit overtuiging heb ik mij kandidaat gesteld als lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen", reageert Bovens in een persbericht. "In de afgelopen jaren heb ik steeds gepoogd te besturen vanuit de inspiratie die onze partij koestert: het vooropstellen van de menselijke maat, dat elke mens telt. Als lokaal en regionaal bestuurder zag en zie ik de kracht van alliantievorming tussen én met de samenleving."
Partijvoorzitter Hans Huibers is blij dat er voor Bovens is gekozen. "Theo Bovens is een CDA’er pur sang. Hij is een teamplayer en een kleurrijke verbinder."

Opgestapt

Bovens was tot vorig jaar april gouverneur. Hij stapte toen samen met de zittende gedeputeerden op in het kielzog van de affaire rond oud-directeur Herman Vrehen van de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL). Na zijn vertrek werd hij waarnemend burgemeester van Enschede. Dat was hij tot 1 februari dit jaar.

Buiten de provincie

In het tv-programma L1mburg Centraal zei de CDA'er eind vorig jaar dat hij de komende twee jaar een functie buiten de provincie Limburg zal bekleden, vanwege de gedragscode van de provincie. Een nieuw burgemeesterschap is een reëel scenario, liet hij toen nog doorschemeren. "Kwestie of het een leuke en mooie gemeente is en of er iets te doen is voor mij."
De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn volgend jaar op 15 maart. Dan bepalen de leden van alle twaalf Provinciale Staten ook welke 75 senatoren een zetel krijgen in de Eerste Kamer.