Ziekenhuizen staan (zo nodig) in startblokken voor corona

De Limburgse ziekenhuizen hebben meerdere draaiboeken klaarliggen voor de corona-najaarsgolf. © iStock
De Limburgse ziekenhuizen lijken allemaal gereed voor een (eventuele) nieuwe opmars van het coronavirus.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sprak maandag al van een 'mogelijke start van de verwachte covid-najaarsgolf' door de oplopende coronabesmettingen. Limburgse ziekenhuizen zijn er in ieder geval klaar voor, zo blijkt uit een rondgang van L1. Ook liggen er scenario's klaar voor verschillende situaties.

Zuyderland

Zuyderland, met twee ziekenhuislocaties in Heerlen en Sittard-Geleen, laat weten dat het waarschijnlijk 'een zeer druk najaar (en winter) gaat worden, ook gezien de krapte in personeel en reeds hoge druk op dit moment'. Het ziekenhuis verwacht namelijk ook veel inspanning te moeten leveren voor de jaarlijkse griepgolf.

Scenario's paraat

Toch probeert het ziekenhuis zich zo optimaal mogelijk voor te bereiden. "Zo hebben we de scenario's van eerdere golven paraat mocht dat nodig zijn. Onze inzet is om de reguliere zorg dit najaar volledig te laten doorgaan, ook bij een toename van het aantal corona- en grieppatiënten."
Ook helpt thuismonitoring om bedden in het ziekenhuis leeg te laten; patiënten hoeven namelijk minder snel opgenomen te worden of kunnen eerder naar huis. Verder heeft het ziekenhuis afspraken gemaakt met zorginstellingen voor een betere uitstroom van patiënten en reserveert Zuyderland een vast aantal bedden voor griep- en coronapatiënten.

VieCuri en Laurentius

Het VieCuri Medisch Centrum (Venlo en Venray) laat in een schriftelijke reactie het volgende weten: "Wij hebben een uitgebreid draaiboek gebaseerd op meerdere scenario's. Uiteraard houden we dit draaiboek actueel, stellen we het steeds bij en zijn we continu de ontwikkelingen aan het monitoren."
Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond komt met eenzelfde reactie: "Op dit moment is het qua coronapatiënten nog rustig in ons ziekenhuis. Wij monitoren de situatie constant. Mocht het nodig zijn dan liggen de plannen en protocollen met maatregelen uiteraard klaar."

Sint Jans Gasthuis

Het SJG-ziekenhuis in Weert hoopt vooral dat de nieuwe vaccinatieronde ervoor zorgt dat de nieuwe coronagolf beperkt wordt en daardoor minder opnames nodig zijn. Ook hoopt het ziekenhuis dat de vaccinatieronde helpt bij het inperken van het ziekteverzuim. Daarnaast focust het ziekenhuis zich op 'de landelijke spreiding van coronazorg door het land'.

MUMC+

Een woordvoerder van het UMC+ in Maastricht laat weten dat het ziekenhuis voorbereid is, en dat er meerdere draaiboeken klaarliggen. Welk draaiboek er uiteindelijk gebruikt wordt, hangt af van veel factoren. "Aan hoe het virus zich ontwikkelt en wat de varianten gaan doen. En ook de vaccinatiebereidheid van de bevolking en het ziekteverzuim van de medewerkers en in de gezondheidszorg."
Hoe dan ook, het ziekenhuis laat weten snel te kunnen schakelen. "Er zijn ook vooraf voorbereidingen getroffen. Zo zijn we snel begonnen met een BAZ-opleiding (Basis Acute Zorg), waardoor personeel sneller inzetbaar zijn op verschillende plekken waar acute zorg nodig is."