Zonder zware envelop op pad voor kinderpostzegelactie

Fenna en Fenne uit Vilt doen dit jaar ook mee aan de kinderpostzegelactie. © L1 (Tim van der Weerden)
De vriendinnen Fenne en Fenna uit Vilt gaan net als veel andere achtstegroepers deze dagen langs de deuren voor de kinderpostzegelactie. Dit jaar lopen ze niet met geld over straat, maar kan er alleen digitaal of via een machtiging betaald worden.
Zo'n 140.000 basisschoolleerlingen gaan van woensdag tot en met volgende week woensdag weer langs de deuren voor de kinderpostzegelactie. De actie is uniek in zijn soort en al sinds 1948 gehouden door heel het land.

Zware envelop

Eerder konden mensen geld geven aan de leerlingen. Maar dat kan nu niet meer. Met een smartphone kan de koper de QR-code scannen en online alles afhandelen. Kinderen mogen dus niet met geld over straat. Dat was de vorige keer nog anders, zo weet Fenne: "Toen hadden we nog een zware envelop met contant geld." De gekochte producten worden dan later met de post toegestuurd. Ook als men toch de machtiging met pen invult. Vooral de kinderpostzegels en de kerstkaarten zijn populair, zo laten de 11-jarige vriendinnen weten.

Nostalgie

Het lijkt gelijk op te gaan: mensen kiezen even vaak voor het invullen van een machtiging als voor een digitale betaling. De reden voor het invullen met pen voor de machtiging is bij de meesten toch het nostalgisch gevoel, zo blijkt tijdens het aanbellen. Omdat de actie al zo lang bestaat en het herinneringen van vroeger opwekt, toen ze zelf (of hun kinderen) deur-aan-deur gingen.

Thuis slecht

De opbrengst gaat dit jaar naar kinderen die niet goed op school kunnen functioneren, omdat ze te veel aan hun hoofd hebben. Belangrijk, zo vinden ook Fenne en Fenna. "Het doel is om geld te doneren aan kinderen die het slecht hebben thuis omdat ze bijvoorbeeld mishandeld worden of die gepest worden op school", vertelt Fenna.
Stichting Kinderpostzegels geeft 'wind mee' en helpt deze kinderen met begeleiding of een speciale training. Zodat ze hun hoofd weer 'vrij' hebben.