Najaarsgolf corona mogelijk al begonnen

Stockfoto © iStock
De najaarsgolf van coronabesmettingen is mogelijk al een feit. In Limburg zijn afgelopen week per inwoner de meeste coronabesmettingen geteld van het hele land. Arts-infectieziektebestrijding van de GGD Zuid-Limburg Volker Hackert benadrukte in het televisieprogramma L1mburg Centraal het belang van de vaccins.
"Voor iedereen van 12 jaar en ouder ligt een vaccin klaar. Nu het aantal gevallen weer oploopt is het echt belangrijk die vaccinatie te nemen. De campagne is 19 september gestart. Nu zijn de ouderen en kwetsbaren aan de beurt. De komende weken krijgt iedereen een oproep", aldus Hackert.

'Openhouden samenleving'

Op dit moment is er nog geen sprake van beperkende maatregelen of bijvoorbeeld een mondkapjesadvies. Of dat zo blijft, is de vraagt, zegt de GGD-arts.
"De overheid gaat nadrukkelijk uit van het openhouden van de samenleving. Er zijn wel plannen gemaakt vanuit verschillende sectoren, zoals de horeca en het onderwijs. Die hebben we achter de hand mocht het aantal gevallen oplopen. De druk op de zorg is altijd leidend. Als die oploopt ontkom je niet aan zware maatregelen. Dat is uiteindelijk een politieke discussie en keuze."

Gedurfde uitspraak

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei onlangs dat het einde van de coronapandemie in zicht is. Volgens Hackert is dat een gedurfde uitspraak. "De WHO kan onmogelijk voorspellen hoe corona zich ontwikkelt en of er virusvarianten komen die alles overhoop gooien. Die mogelijkheid kun je niet uitsluiten. Al hebben we nu wel vaccins, dus we staan er zeker beter voor dan eind 2020."