Sociale buurtrestaurants zien daling van bezoekers

Resto van harte © L1
Vanwege de steeds hoger wordende kosten in levensonderhoud komen veel minder mensen met een minimuminkomen eten bij sociale buurtrestaurants.
Ook bij Resto van harte komen steeds minder mensen, ziet Hein van der Kroft. Hij runt een aantal van deze restaurants.

Niet meer opbrengen

In dit restaurant kunnen mensen met een smalle beurs voor 7,50 euro een driegangendiner krijgen. "Mensen die al tien jaar wekelijks bij ons komen voor een maaltijd, kunnen het niet meer opbrengen", zegt Van der Kroft. "Het is erg belangrijk om voor deze mensen een luisterend oor te zijn."

Klein pensioentje

In Blerick komen wekelijks nog zo'n dertig gasten. Veel van deze bezoekers begrijpen de terugloop; "ik heb nog een klein pensioentje, maar het wordt steeds moeilijker door de stijgende energieprijzen. Ik heb een scootmobiel en bij slecht weer word ik met de wensauto voor drie euro gehaald. Dat is voor steeds meer mensen niet meer te betalen", zegt een gast.

Belangrijk

Volgens van der Kroft moet er veel meer samengewerkt worden met organisaties en gemeenten, om deze groep de kans te geven toch mee te kunnen laten doen aan activiteiten als deze. Anders vallen minima snel in een zwart gat, meent hij. "Tien minuten praten met anderen is belangrijk en voorkomt dat mensen in een isolement terechtkomen."