Weg vrij voor crematorium en natuurbegraafplaats Nederweert

Het crematorium moet er uitzien als een Limburgse hoeve © Ilustratie: Grimbergen Architecten
Nederweert krijgt een natuurbegraafplaats en crematorium, aan de rand van het Weerterbos.
De gemeenteraad heeft dinsdagavond toestemming gegeven voor de aanpassing van het bestemmingsplan, waardoor een stuk landbouwgrond van ruim 11 hectare kan worden omgevormd tot natuurgebied.

Hoeve

De natuurbegraafplaats verrijst op een terrein aan de Molswingerdwarsdijk, aan de rand van het Weerterbos. Het ontwerp voor het crematorium is gemaakt door de Nederweertse architect Bas van Grimbergen. Het gebouw lijkt op een Limburgse hoeve en biedt in de aula plek aan maximaal 500 gasten. Ook komen er zes ruimtes voor bijvoorbeeld avondwakes.

Veehouderij

Op het terrein van de natuurbegraafplaats komt ook een klein horecapaviljoen voor wandelaars, fietsers en bezoekers van het crematorium. Om klimaatvriendelijk te kunnen bouwen, saneren de initiatiefnemers een intensieve veehouderij even verderop in Ospel. Ook worden er rond het crematorium en op de natuurbegraafplaats duizenden bomen en struiken aangeplant.
Op steeds meer plekken in Limburg worden natuurbegraafplaatsen aangelegd, waar mensen in een natuurlijke omgeving ter aarde worden gesteld. In onder meer Eijgelshoven, Maasbree, Merselo en Sint Odiliënberg zijn zulke begraafplaatsen te vinden. Ook Maastricht heeft plannen.