Limburg derde moordprovincie van Nederland

Onderzoek na de moord op Hafed Merkikou in Geleen, februari 2017 © Beeldbank Limburg
Het aantal moorden ligt in Limburg verhoudingsgewijs hoog. Gekeken naar het aantal inwoners worden er alleen in Noord- en Zuid-Holland meer mensen om het leven gebracht, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS.
De afgelopen vijf jaar kwamen er in Limburg 48 mensen door geweld om het leven.

7 procent

Landelijk waren dat er 649, wat er dus op neerkomt dat 7 procent van de fatale geweldsslachtoffers in onze provincie viel. Per 100.000 inwoners komt dat neer op 0,86 geweldsdoden, slechts een fractie minder dan Noord-Holland (0,87) en Zuid-Holland (0,95).

Vrouwen

De cijfers in Nederland zijn de afgelopen jaren stabiel. Na een korte piek in 2017 met 158 gevallen van moord en doodslag, ligt het aantal sindsdien rond de 125. Meer dan tweederde van de slachtoffers is man (vorig jaar 88 tegen 38). Uit de cijfers blijkt verder dat de meeste vrouwen die worden gedood het slachtoffer zijn van een (ex-)partner. Dat was de afgelopen jaar bij ongeveer 60 procent van de slachtoffers het geval.

Afrekeningen

Bij mannen is ongeveer een derde van de gevallen de (vermoedelijke) dader een bekende van het slachtoffer. Ongeveer 14 procent van alle moord- en doodslagzaken gaat om afrekeningen binnen het criminele circuit.