Oma van naar Oostenrijk 'ontvoerde' Mees krijgt voogdij

Het graf van de overleden moeder van Floor en Mees © L1
De Oostenrijkse rechtbank heeft Trudy Keulers aangewezen als voogd van haar kleinkind Mees Werres. Mees verdween met zijn zus Floor en moeder Miriam eind 2014 uit Wijnandsrade na de vechtscheiding van hun ouders.
Pas in januari 2021, toen moeder Miriam overleed in het Oostenrijkse Kitzbühel, werden Mees en Floor teruggevonden.

Voogdijschap aangevraagd

Vanaf dat moment zorgen oma Trudy en haar partner Eelco van der Veen voor de kinderen in Oostenrijk. Floor is inmiddels 18 jaar en dus meerderjarig, Mees is nu 15 jaar. Keulers vroeg het voogdijschap bij de Oostenrijkse rechtbank aan in juni van dit jaar.
Oma Trudy Keulers, nu officieel voogd van Mees © L1 (Manon Colson)

Flinke high five

Na een positief advies van de lokale jeugdzorginstanties en een gesprek van de rechter met Mees waarin hij aangaf bij zijn oma te willen blijven, nam de rechter op 5 september de beslissing het voogdijschap aan Keulers te geven. "Mees en ik hebben elkaar een flinke high five gegeven toen we het hoorden", zegt oma. "Daarna zijn we met z'n allen lekker gaan uiteten, om het eens goed te vieren."

Smaad en inkomstenverlies

Ondertussen wacht Keulers nog op een reactie van Bureau Jeugdzorg Limburg naar aanleiding van de zaak die ze heeft aangespannen. Daarin klaagt ze jeugdzorg aan wegens smaad, inkomstenverlies en het schenden van privacy. De rechtbank Limburg heeft uitstel gegeven aan jeugdzorg om zich voor te bereiden.