Verhuizing Brand-pils: 'Lijkt op een bezuiniging'

Brand pils © L1
Alfa Bier en Gulpener Bier snappen niet dat Brand Bier de pils vanaf volgend jaar niet meer in de brouwerij in Wijlre gaat brouwen. "Het lijkt op een bezuiniging."
Dat zegt directeur Jan-Paul Rutten van de zelfstandige bierbrouwerij Gulpener uit Gulpen.

Te veel investeringen

Heineken, het moederconcern van Brand, gaf maandag aan dat de locatie in Wijlre niet meer past bij de groei van de pils van het Limburgse biermerk. Ook zouden er te veel investeringen gedaan moeten worden om het doel van CO2-neutraal in 2023 te kunnen realiseren. Daarom wordt de pils vanaf volgend jaar gebrouwen in de Heineken-brouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch.

Lijkt op bezuiniging

Rutten van Gulpener zet zijn vraagtekens bij die argumenten. "Is dit nu echt de reden om een brouwerij weg te moeten doen? Ik denk met name dat de efficiëntie en de winstmaximalisatie daar onderdeel van zijn. Ik kan niet helemaal in de papieren van Heineken kijken, maar het lijkt op een bezuiniging."

Globalisering bestrijden

Harry Meens van Alfa Bierbrouwerij uit Thull vindt het vooral jammer dat steeds meer kleinere bedrijven weggaan. "We moeten globalisering bestrijden. Als alle bakkers weggaan uit Limburg en alleen maar een grote bakkerij in Nederland ontstaat, dat willen we toch niet. Het gebeurt nu langzaam", doelt hij op de bierbrouwerijen.

Neem verantwoordelijkheid

De Gulpener-directeur sluit zich bij die woorden aan. "Deze regio is zo mooi in evenwicht, juist door die bedrijven die hier zitten. Daar wordt met het vertrek van de Brand-brouwerij een stuk weggescheurd. Ik vind dat onnodig. Je neemt niet de verantwoordelijkheid die je eigenlijk moet nemen als bedrijf."
Roy Broersma van School of Business and Economics UM denkt dat Brand in haar merkbeleving lang gebruikt heeft gemaakt van het imago van Limburg. "Dat willen ze zeker niet verbreken met hun bier. Dat is toch beetje hun unieke kracht van Brand dat daar mede door wordt bepaald."