In het Brand-museum hangt de vlag niet halfstok

Enkele items in het Brand Bier Museum in Susteren. © L1 (Guus Benders)
Het gesprek van de dag is het wel, maar voorlopig maakt de eigenaar van het Brand Bier Museum in Susteren zich niet al te druk over de aankondiging dat de pils van Brand straks niet meer gebrouwen wordt in Limburg.
Wie bij het café Bie Alois van Alois Huizinga in Susteren de trap oploopt naar de eerste verdieping, komt in een heus museum terecht. Vitrinekasten vol met glazen, viltjes, bierpullen en andere parafernalia. Aan de wand hangen lichtbakken en bierkratten. Alles wat je je maar kunt bedenken met een Brand-logo kom je er tegen.

Uitgebreide collectie

Het museum bestaat nu zeven jaar en heeft meer dan duizend Brand-items. Het kostbaarste glas kost wel 700 euro. "Een oud pilsenerglas. Hier gaan verzamelaars wel van watertanden", zegt Alois met trots. Hij zou wel nog graag een beugelflesje toevoegen aan de verzameling. Dat waren de eerste Brand-flesjes. Maar die zijn moeilijk te vinden. Dat Brand zijn productie van pils nu stopt in Limburg verbaast hem aan de ene kant wel, maar aan de andere kant niet.

Trots

"Mama Heineken bepaalt hè", constateert hij nuchter. "Ze hebben het er ook wel ingeprent met hun reclame-slogan: 'Het bier waar Limburg trots op is'. Daardoor is iedereen in de provincie nu ook in rep en roer."

Overname Heineken

Die reuring zag hij ook toen Heineken de brouwerij in 1989 overnam. Kranten kopten: ‘De parel glanst niet meer’ en ‘Brand opvolger van Ridder’, een ander Limburgs biermerk dat verdween. Uiteindelijk bleef Brand een sterk merk met eigen karakter. Alois denkt dat dat voorlopig ook wel zo zal blijven. Ook als het bier gebrouwen wordt in Brabant.

Bierfabriek

Zelf blijft hij in zijn horecazaken gewoon Brand afnemen zoals hij dat al 34 jaar doet. "Zolang de smaak hetzelfde blijft en de prijs goed, zie ik geen reden om over te stappen. En laten we eerlijk zijn: in Wijlre was het ook meer een bierfabriek dan een brouwerij. Die verdwijnt en we krijgen er wel weer een brouwerij voor terug."
Enkele items in het Brand Bier Museum in Susteren. © L1 (Guus Benders)