Vintage kleding doet het tè goed bij kringloopwinkels

Vintage shopper Rinske Mars en haar nieuwe blouse. © L1 (Tim van der Weerden)
De mode-industrie is de tweede grootste vervuilende industrie ter wereld. Toch is 'duurzaam bezig zijn' niet de voornaamste reden dat ook Limburgse jongeren steeds vaker tweedehandskleding kopen.
Bij jongeren is vintage kleding erg gewild, maar die populariteit heeft gevolgen voor het aanbod. En met name bij de kringloopwinkel.

Steeds meer jongeren

Bij kringloop Zuid in Maastricht kunnen ze beamen dat jongeren steeds vaker hun weg weten te vinden naar de kledingafdeling. Hoewel er allerlei spullen tweedehands worden aangeboden, komt er iedere ochtend een vast clubje aan mensen kijken bij de nieuw aangeleverde kleding. "We hebben een mevrouw die meerdere vintage tassen koopt, maar ook iemand die haar mandje vult met schoenen of bepaalde stijl kleding", zo vertelt Frankie van Wunnik.

Oude mode

Soms haalt hij de nieuwe artikelen niet eens uit de dozen of karretjes, omdat ze toch meteen worden geplunderd. Hij constateert dat het aantal jongeren dat de kringloop bezoekt afgelopen jaar zelfs verdubbelde en kan wel begrijpen waarom dit soort kleding zo gewild is. "Het is oude mode die weer opnieuw in de mode komt, dus dat trekt ook de jongere klanten", zegt Van Wunnik.

'Echte pareltjes' scoren

De zogeheten 'modemeisjes' worden ook wel de vintage opkopers genoemd. Vrouwelijke liefhebbers van tweedehands kleding zoals Rinske Mars. Wat overigens niet betekent dat jongens niet vintage shoppen. Rinske Mars is zo'n fervent vintage shopper en kocht na heel wat passen een jas met een echte bontkraag. "Een echt pareltje", zo vertelt ze. Het bloesje dat ze daarnaast kocht heeft ze daarentegen niet gepast. "Het gaat op de gok, maar voor die paar euro kan dat best."

Gevolgen voor aanbod?

Toch heeft deze ontwikkeling voor het aanleveren van kleding geen gevolgen. Het is niet zo dat er nu minder kleding binnenkomt of aangeleverd wordt bij de kringloopwinkels of kledingbanken, zo laat ook Kledingbank Zuid-Limburg weten. Vintage pareltjes komen dus nog altijd binnen. Omdat Kringloop Zuid niet selecteert op waarde, merk of 'hipheid' en daar ook niet naar prijst, betekent dat daarentegen wel dat tweedehands kwaliteitskleding in het algemeen dus sneller weg is.