Duizenden Maastrichtse huishoudens krijgen extra energiehulp

Het stadhuis van Maastricht © iStock
De gemeente Maastricht gaat vanaf oktober duizenden huishoudens met extra maatregelen helpen bij het bestrijden van energiearmoede.
Wethouder Alex Meij van Sociale Zaken heeft dinsdag namelijk een nieuw pakket aan maatregelen aangekondigd. Uit informatie van de gemeente blijkt dat ongeveer maximaal 10.000 huishoudens in Maastricht in aanmerking komen voor energiehulp.

Cadeaubonnen

Huishoudens met een inkomen van 120 procent van het minimumloon kunnen aanspraak maken op de energiebesparende maatregelen. Zo worden er voucher van 100 euro uitgekeerd waarmee huishoudens onder andere tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen kunnen bestellen bij een online webshop.

Energiebespaarders

Ook schakelt de gemeente zogenoemde 'energiebespaarders' in. Zij lopen vanaf oktober door Maastrichtse wijken, te beginnen met Wittevrouweveld en Wyckerpoort, en bellen aan bij huishoudens. Ze kunnen inwoners adviseren en helpen ook desgewenst met het plaatsen van energiebesparende middelen. Zij blijven tot zeker 1 mei 2023 werkzaam.

Energietoeslag

Naast de cadeaubonnen en de energiebespaarders kunnen huishoudens ook rekenen op een energietoeslag van 1300 euro. Begin september hadden al zo'n 6590 huishoudens de toeslag ontvangen; bij 1810 huishoudens was de aanvraag nog in behandeling." Hiermee is 84 procent van de potentiële doelgroep van 10.000 huishoudens bereikt. Zoals aangegeven wordt vanaf september ingezet op een verdere intensivering in de communicatie", schrijft Meij in een brief aan de gemeenteraad.

Nog meer hulp

"Daarnaast verkennen we andere activiteiten en samenwerkingsvormen, om samen met partners de aanpak van energiearmoede uit te breiden", aldus de wethouder. "Op scholen wordt een bespaarcampagne opgezet, waarbij kinderen bewust gemaakt worden van energieverbruik thuis. We onderzoeken maatregelen om energiearmoede zo snel mogelijk aan te pakken. Voor deze en mogelijke andere activiteiten en maatregelen is budget gereserveerd, zodat we later dit jaar of volgend jaar kunnen opstarten."