Ombouw Brand tot speciaalbierbrouwerij kost miljoenen

Het wordt een duurzame microbrouwerij © Brand
Voor het brouwen van alleen nog speciaal bieren in de brouwerij van Brand in Wijlre zal er 'enkele miljoenen' worden geïnvesteerd.
Dat geeft Maarten Koudenburg, Senior Director van Heineken Nederland Supply, aan. Onder hem vallen de drie brouwerijen van Heineken Nederland: Zoeterwoude, Den Bosch en de Brand Bierbrouwerij in Wijlre.

Groei van pils

Brand stopt met het brouwen van pils in Wijlre. Dat werd maandagochtend bekendgemaakt. De locatie in Wijlre past niet meer bij de groei van de pils van het Limburgs biermerk. Moederconcern Heineken laat de pils daarom vanaf volgend jaar brouwen in de Heineken-brouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch.

CO2-neutraal

Het doel van Brand is om in 2023 CO2-neutraal te zijn. Het is volgens Koudenburg niet te realiseren in de brouwerij van Wijlre. "We moeten daarvoor hier heel veel investeringen doen. Dat wordt heel complex om de producten duurzaam te maken. Plus het feit dat voor speciaal bieren andere equipment nodig is en dat gaan we juist hier met een flinke investering realiseren."

Toegankelijker

Een exact bedrag voor die investering wil hij niet noemen, maar de directeur geeft aan dat het om 'enkele miljoenen' gaat. "Bovendien hebben we nog niet alle details klaar." Volgens hem blijft Brand 'echt een Limburgs bier'. "Deze mooie locatie houden we en wordt zelfs veel toegankelijker voor bierliefhebbers. Maar ik denk ook dat het lokaal en voor het dorp echt iets moois wordt."

Imago-effect

Voor een imago-effect als typisch Limburgs bier door de verhuizing van het brouwen van pils, is Koudenburg niet bang. "Wij blijven echt een Limburgs bier dat uiteindelijk overal in Nederland verkrijgbaar is." Ook Martijn Wijnhoven, regiodirecteur bij Brand Bier, denkt dat het niet iets doet met hun imago. "Als je ziet hoe groot de vraag naar Brand bier is. Niet alleen in Limburg, maar ook daar buiten. Dan vindt men Brand voornamelijk lekker vanwege de smaak."

Veel vragen

Brand kreeg maandag veel vragen van klanten, nadat ze een briefje hadden gekregen met het nieuws. "De eerste reactie van onze klanten is voornamelijk hoe het gaat met ons en onze collega's", geeft de regiodirecteur aan. "Het is mooi om te horen dat men met ons meeleeft. Tegelijkertijd hebben ze ook een heleboel vragen. Blijft Brand wel Brand Bier? En blijft het hetzelfde smaken? We kunnen ze geruststellen: Brand Bier blijft wat het altijd is geweest."

Chauvinistisch

Horecaondernemer Ingrid Reuvers uit Valkenburg, die Brand schenkt, is niet blij met de keuze. Zij wil écht Limburgs bier aan haar gasten kunnen schenken. "Ik baalde enorm. Ik ben vroeger in mijn zaak Brand gaan schenken omdat het uit Limburg komt. Toen ik maandagochtend hoorde dat Brand weggaat uit Wijlre, was ik er klaar mee. Zo chauvinistisch ben ik dan ook wel weer", vertelde Reuvers.
Het is de bedoeling dat de Limburgse brouwerij een duurzame microbrouwerij wordt waar speciaal bieren worden gemaakt. "Het is een duurzame microbrouwerij waar we een heleboel bestaande klassiekers blijven brouwen en er ook ruimte is om een heleboel nieuwe speciaal bieren te creëren", verzekert Wijnhoven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!