Infopunt in Vaals om V of M in paspoort te wisselen

Vera Simons © L1
Vera Simons uit Vaals is blij dat ze zelf nu eindelijk een V in haar paspoort heeft. Met het openen van Infopunt Genderidentiteit in het stadhuis van haar woonplaats hoopt ze anderen ook te kunnen helpen.
Deze week gaat de Tweede Kamer in debat over de transgenderwet. Als die wordt aangenomen is het makkelijker om in een paspoort de geslachtsaanduiding man of vrouw te wijzigen.

Eerder behandelingen

De 54-jarige Vera, ouder van een dochter, heeft zelf de hele transitie van man naar vrouw meegemaakt en heeft eindelijk haar V in het paspoort. Zij hoopt dat de wet wordt aangenomen, want dan kan veel eerder met de behandelingen begonnen worden waardoor bijvoorbeeld een zware stem of ongewenste haargroei teruggedrongen kan worden. Iets dat op latere leeftijd veel moeilijker is.

Misvattingen

Vera is in actie gekomen en richtte het infopunt op. "Wat ik heel belangrijk vind, is dat het infopunt niet alleen bedoeld is voor transgender mensen die worstelen. Maar zeker ook voor mensen uit de samenleving, voor instanties en scholen die ook het verhaal een keer willen horen. Want er bestaan nog heel veel misvattingen over transgenderidentiteit. Daar valt nog veel winst te behalen in de samenleving."
Zij hoopt mensen te kunnen helpen die vragen hebben over hun identiteit. Maar ook mensen die meer willen weten over dit onderwerp, hoopt zij met het infopunt te bereiken.