Hoger beroep Pinkpopdrama: OM eist voorwaardelijke celstraf

Bloemen en kaarsen op de Mensheggerweg. © Track '88
Justitie eist in hoger beroep een voorwaardelijke celstraf van zes maanden tegen Heerlenaar Danny S., veroorzaker van het Pinkpopdrama in 2018. Ook zou hij één jaar niet auto mogen rijden en zou hij een taakstraf van 240 uur moeten uitvoeren.
Bij het ongeluk in 2018 kwam een man om het leven. Drie anderen raakten zwaargewond.

Hoger beroep

Maandag diende het hoger beroep tegen Danny. De rechtbank in Maastricht legde Danny (38) eerder een taakstraf van 120 uur op en een rijontzegging van zes maanden. Het Openbaar Ministerie (OM) had toen een celstraf van 18 maanden geëist en een ontzegging van de rijbevoegdheid van vijf jaar. Volgens het OM was er sprake van een misdrijf, maar daar was volgens de rechtbank geen sprake van. Het OM ging na de uitspraak in beroep.

Te hard gereden

Justitie vindt dat Danny het ongeluk op de Mensheggerweg bij een van de Pinkpopcampings zwaar valt aan te rekenen. Hij heeft niet opgelet en had het groepje dat op de weg zat moeten zien, aldus het OM. Volgens getuigen reed hij te hard. Uit onderzoek blijkt dat Danny vlak voor het ongeluk nog heeft gebeld. Hij belde 111 seconden met zijn werkgever. Danny zelf zegt zich dat niet meer te kunnen herinneren. Enkele seconden voor het ongeluk gebruikte zijn telefoon nog internet. Toch heeft de politie niet kunnen vaststellen dat het telefoongebruik ook het ongeluk heeft veroorzaakt. De telefoon zelf bleek later vergrendeld en omdat Danny de code niet meer wist, heeft hij de telefoon weggegooid.

Geen draaiboek

Ook het doorrijden na het ongeluk, wordt de verdachte aangerekend. Daarover zei Danny: "Hier is geen draaiboek voor, ik hoop dat niemand dit overkomt." Enkele uren later meldde hij zichzelf wel bij de politie. Over de aanrijding zelf kan hij zich niks herinneren. Danny vertelde verder dat hij een zware periode achter de rug heeft met geldproblemen, een ziek zoontje en een werkgever die hem ontsloeg. "Inmiddels heb ik nieuw werk", aldus de verdachte tegen de rechters.

Niet verwijtbaar

Volgens advocaat Ivo van de Bergh moet zijn cliënt worden vrijgesproken, omdat Danny het ongeluk nauwelijks valt te verwijten. "Er is geen drank of drugs in het spel en de snelheid was niet erg hoog. Bovendien kun je je afvragen of hij het groepje op de weg überhaupt heeft kunnen zien. Een reconstructie heeft dat ook uitgewezen", aldus de advocaat.
Het Hof komt over 14 dagen met een uitspraak.