Nog geen dreigend drinkwatertekort in Limburg

WML heeft nog geen acute zorgen over de drinkwatervoorziening © Istock
Waterleidingmaatschappij Limburg verwacht in Limburg de komende jaren geen drinkwatertekort.
Voor 2030 voorziet het Limburgse drinkwaterbedrijf geen problemen, meldt NRC.

Decennia

Wel moet ook WML net als de negen andere drinkwaterbedrijven de productie de
komende jaren opvoeren om aan de wettelijke leveringsplicht te voldoen. Op de langere termijn voorziet WML problemen doordat er 's zomers minder water in de Maas wordt verwacht.

Acuut

Daarvoor moeten de inname, zuivering en distributie van water worden opgeschaald. Drie bedrijven hebben dat zelfs 'per direct' al nodig: Dunea in de regio-Den Haag, Vitens in Gelderland en Waterbedrijf Groningen. Dat blijkt uit een intern document van de vereniging van waterbedrijven Vewin over het zeker stellen van de drinkwatervoorziening.

Grenzen

"Dat er water uit de kraan komt lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet", aldus de notitie. "Het watersysteem loopt tegen zijn grenzen aan door droogte, verzilting en een toenemende watervraag door een groeiende bevolking en economie. De beschikbaarheid van water voor de drinkwatervoorziening staat onder druk. Daarnaast verslechtert de kwaliteit van de drinkwaterbronnen door vervuiling van landbouw, industrie en huishoudens. Toekomstige generaties dreigen te worden opgezadeld met een minder zekere levering van betrouwbaar drinkwater."

Innamestop Maas

Dat laatste probleem speelt ook in Limburg. De drinkwatervoorziening uit de Maas ligt al vrijwel de hele zomer stil omdat er tot twee keer toe een onbekende stof in het water is gevonden. In grote delen van Midden- en Noord-Limburg komt normaliter gezuiverd Maaswater uit de kraan. Vanwege de innamestop is dat nu diep grondwater.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!