Ontsporing trein kwam door aanrijding met spoorstaaf

De spoorstaaf wordt meegenomen voor onderzoek © Fer Traugott
De ontsporing van de trein bij Leveroy kwam doordat er een spoorstaaf lag.
Hoe de spoorstaaf daar terecht is gekomen, is nog onduidelijk, meldt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail. De politie doet onderzoek. Vanwege de ontsporing reden er urenlang geen treinen tussen Roermond en Weert. De NS meldt dat rond 14:30 uur de dienstregeling weer normaal rijdt.

Aanrijding

ProRail en de politie zijn een onderzoek gestart naar de ontsporing. Eerder maakte ProRail al bekend dat de trein ontspoorde door een aanrijding, maar wat de trein precies heeft aangereden was onduidelijk. Nu heeft de spoorbeheerder bekend gemaakt dat het gaat om een spoorstaaf.
Specialisten van de landelijke politie doen verder onderzoek. Volgens een woordvoerder nemen dit soort onderzoeken veel tijd in beslag. "Dit komt omdat het een heel technisch onderzoek is", vertelt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid. De politie gaat verschillende scenario's na. Zo wordt er ook gekeken of er sprake is van opzet. Maar over de oorzaak wil de woordvoerder verder niks kwijt.

Rond middernacht ontspoorde een intercity ter hoogte van Leveroy. Van de 250 passagiers raakte niemand gewond. De passagiers zijn door de hulpdiensten uit de trein geëvacueerd.
ProRail is heeft de Intercity terug op het spoor gezet. De trein is weggereden van de plek waar het s' nachts ontspoorde. Het spoor is beschadigd, maar niet dusdanig dat er geen treinverkeer veilig overheen kan rijden.

Dienstregeling hervat

De spoorbeheerder verwacht dat het spoor tussen Weert en Roermond rond 13.30 uur weer kan worden vrijgegeven, waarna de NS de dienstregeling er weer kan opstarten. De schade aan het spoor wordt op een later moment hersteld.